Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Met deze opleidingen heb je de meeste kans op een baan

Koningin Maxima op bezoek bij een mbo-college in Rotterdam. Beeld © ANP Foto

Wie na zijn hbo-opleiding snel aan de slag wil, kan het beste kiezen voor een opleiding mechatronica. Daar leer je software te ontwerpen voor bijvoorbeeld airbags, drones en operatie-armen. Mbo'ers hebben de meeste kans op een baan als ze gaan voor procestechniek, waarbij je leert machines te besturen.

Over de kloof tussen onderwijs en werkgelegenheid is de laatste tijd een hoop te doen. Door invloed van onder meer technologisering, robotisering en automatisering verandert de arbeidsmarkt snel, terwijl het onderwijs daar soms maar slecht op aansluit. 

Baanzekerheid

Het UWV onderzocht welke opleidingen de beste aansluiting hebben op de arbeidsmarkt. Baanzekerheid is belangrijk, maar het is niet het enige dat telt. Daarom hebben de onderzoekers ook gekeken naar het soort baan dat afgestudeerden hebben. Hoe vaker er vaste contracten worden uitgegeven, hoe hoger een opleiding scoort.

Volgens de onderzoekers maken scholieren vaak de verkeerde keuze door een gebrek aan informatie. Daardoor hebben studenten vaak spijt van hun studiekeuze als blijkt dat de baankansen flink lager zijn dan ze vooraf dachten. Betere voorlichting helpt zowel de arbeidsmarkt als de scholier, vinden de onderzoekers.

Dat geldt overigens niet altijd: wie bijvoorbeeld een kunstopleiding kiest, doet dat vaak uit overtuiging en in de volle wetenschap dat de arbeidsmarktpositie niet rooskleurig is. 

Oriëntaalse talen en communicatie

Kunstopleidingen scoren al jaren steevast slecht als het gaat om arbeidsmarktpositie. Toch is er een opleiding die nog slechter scoort, blijkt uit de analyse van hbo-opleidingen.

Wie de hbo-opleiding oriëntaalse talen en communicatie volgt, zal het zwaar krijgen op de arbeidsmarkt: een derde van de net afgestudeerden is werkloos, minder dan 20 procent vindt werk in de afstudeerrichting en het gemiddelde startsalaris is een magere 1600 euro.

Voor hbo'ers die de opleidingen volgen in mechatronica, verloskunde of embedded systems engineering (waarbij je leert hoe je hardware- en softwaresystemen voor digitale apparaten bouwt), ziet de arbeidsmarkt er juist weer flink rooskleurig uit.

De werkloosheid is in die sectoren laag en de startsalarissen liggen er hoog. Voor mechatronica is dat 2500 euro, voor embedded systems 2600 euro en voor verloskunde 3400 euro. 

Miniatuurvoorbeeld

Procestechniek

Wie een mbo-opleiding moet kiezen, kan daarbij het beste kiezen voor procestechniek. De werkloosheid is er nihil, bijna alle afgestudeerden krijgen snel een vaste baan aangeboden en de startsalarissen zijn er goed. Ook in de scheepvaart en de operationele techniek liggen de banen haast voor het oprapen.

Een minder goede kans op de arbeidsmarkt maken mbo'ers die opleidingen in de automatisering of de toerisme- en reisbranche volgen. Een kwart van de afgestudeerde studenten automatisering is werkloos en uiteindelijk vindt maar de helft een baan in de eigen studierichting. In de reisbranche ligt de werkloosheid wat lager, maar nergens is het startsalaris zo laag als daar.

Miniatuurvoorbeeld

Mismatch tussen vraag en aanbod

De Sociaal Economische Raad waarschuwde vorige maand dat mbo-scholen beter moeten samenwerken met de arbeidsmarkt om ervoor te zorgen dat mbo-studenten beter zijn voorbereid op een toekomstige baan. 

Volgens de SER dreigen er 'meer mismatches tussen vraag en aanbod te ontstaan'. Zo verdwijnen er in de ene sector banen, terwijl er in andere sectoren een tekort aan gekwalificeerd personeel is. Nu al kampen sectoren zoals de installatiebranche, bouw, zorg en onderwijs met niet of moeilijk te vervullen vacatures.

Lees ook: mismatch met de arbeidsmarkt? Dit ROC heeft er een antwoord op.

Dit is een artikel van