Geld en Werk

Bitcoin komt even boven de magische grens van 10.000 euro

05 december 2017 16:49 Aangepast: 08 december 2017 08:49
Beeld © Getty

De koers van de bitcoin kwam heel even boven de 10.000 euro uit. Enkele dagen geleden werd de magische grens van 10.000 dollar al behaald.

Op moment van schrijven schommelt de bitcoin-koers rond de 10.000 euro. Rond half drie 's middags piekte de koers op 10.033 euro, en voor een halfuur bleef de koers boven deze magische grens.

Het is de zoveelste keer dit jaar dat de koers van bitcoin omhoog schiet, met name de afgelopen maanden is de koers enorm gestegen. Eind november behaalde bitcoin zijn allergrootste mijlpaal: de grens van 10.000 dollar, omgerekend zo'n 8450 euro. 

Geloofwaardigheid

De sterke opmars van bitcoin is het gevolg van de grote vraag ernaar en het beperkte aanbod. Omdat ook grote institutionele beleggers de cryptomunt nu zien als serieuze belegging, stijgt de koers hard.

Dat bitcoin aan geloofwaardigheid wint, blijkt ook uit het feit dat de beurs van Chicago (CME) heeft aangekondigd om handel in bitcoinfutures mogelijk te maken. Daarmee kun je speculeren op koersstijgingen en dalingen. CME is de eerste gerenommeerde beurs waar dit kan.

Daarnaast hebben verschillende Zwitserse investeringsmaatschappijen aangekondigd dat klanten voortaan ook in Bitcoin kunnen investeren

Gokken

Het optimisme over de munt wordt lang niet door iedereen gedeeld. Onder andere de AFM waarschuwt voor het gevaar van een zeepbel, die doet denken aan de dotcombubbel. Eind jaren negentig stegen de koersen van internetbedrijven keihard, tot de bubbel barstte. Veel beleggers bleven daardoor berooid achter.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra waarschuwde op RTL Z ook voor de gevaren van beleggen in cryptocurrencies. Dat is volgens hem geen veilig alternatief voor sparen, omdat er geen vangnet is zoals bij spaartegoeden tot 100.000 euro bij een bank. 

Wat zijn bitcoins, en ben je nog op tijd om ze te kopen?

Zo betaal je belasting over je bitcoins

`