Geld en Werk

DNB waarschuwt: aanvullende zorgpolis dreigt te verdwijnen

05 december 2017 06:04 Aangepast: 05 december 2017 10:51
Beeld © ANP

Nederlanders die een zorgpolis voor 2018 afsluiten, kiezen daarbij meer dan vorig jaar voor een verzekeringsvorm met een lagere premie. Door de zoektocht naar de laagste premie, dreigen aanvullende verzekeringen te verdwijnen, waarschuwt toezichthouder DNB.

Veel Nederlanders nemen alleen nog maar een aanvullende verzekering als ze verwachten dat ze ook echt van die zorg gebruik gaan maken, meldt DNB in een rapport. Het risico is dat sommige aanvullende verzekeringen voor verzekeraars zo duur worden, dat ze de dekking veranderen.

Bepaalde zorg is dan niet langer voor een redelijk bedrag verzekerbaar, aldus DNB. Verzekeraars bieden nu al sommige aanvullende polissen aan waar ze verlies op maken en verkleinen dan de dekking. 

Hoger eigen risico

Nog altijd hebben ruim vier van de vijf verzekerden naast hun basisverzekering ook een aanvullende verzekering. Maar tien jaar terug ging het nog om meer dan negen op de tien. Verder kiezen steeds meer mensen voor een hoger eigen risico om hun persoonlijke verzekeringslasten te drukken, meldt DNB. 

Dat blijkt ook uit een onderzoek van vergelijkingssite Independer: het aantal mensen dat kiest voor het maximaal eigen risico is hoger dan voorgaande jaren. 

Van de mensen die in de tweede helft van november een zorgverzekering voor 2018 afsloten bij de vergelijkingssite, kiest 28 procent voor een maximaal eigen risico van 885 euro. Vorig jaar was dat 25 procent. Door vrijwillig een hoger eigen risico te nemen, kunnen consumenten besparen op hun premie.

Naturapolis

Daarnaast blijkt dat consumenten vaker een naturapolis nemen dan een wat duurdere restitutiepolis, waarbij de polishouder bij elke zorgverlener terecht kan. Het percentage mensen dat voor de duurdere restitutiepolis kiest, daalt van 25 procent tot 15 procent. Gemiddeld ligt de premie van een restitutiepolis 7 procent hoger dan een naturapolis.

In de derde plaats kiezen minder consumenten volgens de cijfers van de site voor een aanvullende verzekering. Van de klanten die een zorgverzekering afsloten, kiest tot nu toe 65 procent een aanvullende verzekering. Vorig jaar was dat 69 procent.

Niet alleen naar prijs kijken

De cijfers tonen aan dat consumenten niet meer willen betalen voor zorg die zij toch niet gebruiken, zegt directeur Coen de Ruiter van Independer. "Wel blijven we benadrukken dat mensen zich niet uitsluitend door prijs moeten laten leiden. Ook de kwaliteit en dus inhoud van je zorgverzekering is enorm belangrijk."

Je betaalt premie, maar ook eigen risico. Waarom eigenlijk?

Stel, je breekt een been. Of je moet bloedprikken. Dan betaal je eigen risico. Antoin Peeters legt uit waarom we eigenlijk eigen risico betalen. En wanneer wél en wanneer niet.
RTL Z
`