Geld en Werk

ANWB: elektrisch rijden 10 procent duurder dan op benzine

04 december 2017 10:34 Aangepast: 04 december 2017 12:25
Een tekort aan laadpalen is vaak reden om te kiezen voor benzine. Beeld © ANP

Rijden met een elektrische auto is 10 procent duurder dan rijden met een benzineauto, blijkt uit berekeningen van de ANWB, als onderdeel van een breder onderzoek naar elektrisch rijden.

De prijs per kilometer van een nieuwe benzineauto is 50,6 cent, terwijl die van een nieuwe elektrische auto 55,9 cent bedraagt, concludeert de ANWB. De tarieven zijn berekend op basis van vier jaar gebruik en 15.000 gereden kilometers per jaar. In het rekenvoorbeeld kost de benzineauto 632 euro per maand, de elektrische 689 euro.

Prijsindex

Om tot die vergelijking te komen heeft de ANWB een gemiddelde volledig elektrische auto met een prijs van onder de 50.000 euro als uitgangspunt genomen. Voor deze virtuele elektrische auto zijn de totale kosten berekend, inclusief de aanschaf en een gebruiksduur van vier jaar met 15.000 kilometer per jaar. Daaruit komt een bedrag van 55,9 cent per kilometer.

Voor benzineauto's wordt al jaren een vergelijkbare prijsindex gemaakt. De kosten voor aanschaf en gebruik van de virtuele middensegment benzineauto voor vier jaar kwamen uit op 50,6 cent per kilometer.

Volgens ANWB-directeur Frits van Bruggen is elektrisch rijden daarmee wel duurder, maar volgens hem niet veel duurder. "Terwijl dat in de beleving van mensen nog wel het geval is."

Goed voor het milieu

Van de ondervraagden vindt 85 procent milieuwinst de belangrijkste redens om te kiezen voor een elektrische auto. 46 procent kiest voor elektrisch omdat het voordelig zou zijn in gebruik. 44 procent zegt voorbereid te willen zijn op de toekomst, terwijl 38 procent zegt 'van nieuwe dingen te houden'.

Uit de studie blijkt ook dat 38 procent van de Nederlandse consumenten interesse heeft in elektrisch rijden.

Elektrische auto's zijn duur

Bij redenen om niet te kiezen voor elektrisch zegt 65 procent dat de auto te duur is in aanschaf. 31 procent vindt de actieradius onvoldoende. 26 procent zegt te wachten tot de elektrische auto meer gangbaar is, 24 procent vindt dat er te weinig laadpalen zijn.

Van de ondervraagden is 21 procent niet geïnteresseerd in elektrisch rijden, terwijl 41 procent hier neutraal tegenover zegt te staan.

Van Bruggen: "Het nieuwe kabinet wil dat er in 2030 alleen nog maar nieuwe elektrische auto's worden verkocht. Dat is al over twaalf jaar. Wij gaan dit onderzoek vanaf nu elk jaar doen, om te zien waar we staan met elektrisch rijden. Zodat we met z'n allen een mooie transitie naar elektrisch kunnen maken."

Zo gaat de allereerste gezinsauto op zonne-energie eruitzien:

 

 

 

De meeste verkeersopstoppingen ontstaan niet door werk aan de weg of ongelukken, maar door het gedrag van de weggebruikers zelf.

Meer op rtlz.nl:
Beloofd bereik van elektrische auto's 'mijlenver van realiteit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van