Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Pakketsorteerders eisen 5 miljoen van PostNL voor ontwijken cao

04 december 2017 10:19 Aangepast: 04 december 2017 10:21
Door de feestdagen hebben pakketsorteerders het extra druk bij PostNL. Beeld © ANP

Vakbond FNV wil dat PostNL de portemonnee trekt voor Poolse pakketsorteerders. Die zouden worden onderbetaald doordat zij via een schijnconstructie aan het werk zijn. De pakketsorteerders hebben nu onder meer een eis van 5 miljoen euro nabetaling op tafel gelegd.

Het postbedrijf huurt de sorteerders in via een constructie met uitzendbureau In Person. "PostNL heeft deze contracting-constructie bedacht om op loonkosten te besparen", aldus FNV. "Daarmee ontneemt het postbedrijf deze werknemers al hun rechten."

Cao ontwijken

De bond legt uit dat het uitzendbureau de sorteerders via een tweede uitzend-bv inhuurt. PostNL zou onder meer de uitzend-cao ontwijken. De sorteerders stellen overigens ook In Person aansprakelijk. Zowel PostNL als In Person krijgt van de bond twee weken de tijd om aan de eisen te voldoen. Daarna zullen juridische stappen worden genomen.

FNV zegt verder een rapport van de Inspectie SZW in handen te hebben over het uitzendbureau In Person dat actief is op de drie PostNL-depots. In dat rapport wordt de constructie die PostNL gebruikt volgens de bond als onwettig beoordeeld.

'Uitzendbureau moet zaken op orde hebben'

PostNL wijst in eerste instantie vooral naar de uitzender. "De betreffende pakketsorteerders zijn in dienst bij In Person. Wij verwachten van onze onderaannemers dat zij hun zaken goed op orde hebben", zegt PostNL.

Verder maakte PostNL bekend de claim te bestuderen. "In het kader van de recente cao-bespreking hebben we met FNV goede afspraken gemaakt over de inzet van flexibele arbeid", zegt PostNL. "We gaan deze afspraken zelf, maar ook samen met de sector en FNV verder uitwerken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore