Geld en Werk

Fonds voor jonge boeren is welkom: 'Je krijgt niet zomaar geld'

01 december 2017 17:10 Aangepast: 01 december 2017 17:13
Beeld © ANP

Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit voor jongeren die een boerderij willen starten of overnemen, of investeringen willen doen om hun agragrisch bedrijf duurzamer te maken. Gertjan Oudijk (23) van melkveebedrijf de Bovenstee uit Moordrecht legt uit waarom jonge boeren wel een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken.

"Het is voor jonge boeren niet eenvoudig financiering te krijgen voor deze beginfase'', vertelde minister van Landbouw Carola Schouten vanochtend bij de onthulling van het nieuwe fonds, dat in de eerste helft van 2018 in de lucht moet zijn. 

Bedrijf overnemen

Oudijk weet daar alles van. Hij zit sinds 2011 in de VOF van het melkveebedrijf van zijn ouders. Het geld dat hij verdient met het werk op de boerderij, blijft in het bedrijf. Daarmee bouwt hij een financiële buffer op om uiteindelijk het bedrijf van zijn ouders te kunnen overnemen. "We hebben er nog geen concrete datum voor, maar dat gaat binnen nu en tien jaar wel spelen."

Bijna alle jonge boeren die hij kent, doen het op die manier, ziet hij. "Het is de enige manier om een bedrijf te kunnen overnemen, dat doe je niet van de ene op de andere dag." Op het moment dat de overname concreet wordt, moet de bank daarvoor financiering geven, en die krijg je niet zomaar. 

Groot bedrag nodig

Daar houdt het niet bij op: ook na de overname zal hij geld in het bedrijf moeten blijven steken. "Dat moet je doen om het bedrijf ook in de toekomst interessant te houden. Dat kan door grond over te nemen of een stal te verbouwen. Daarvoor heb je in een keer een groot bedrag nodig, en daar heb je de bank weer bij nodig."

En de bank is niet de makkelijkste met geld verstrekken, hoort hij om zich heen. "Ze kijken naar hoe je bedrijf het doet, en naar hoe snel je denkt te gaan terugbetalen. Maar ze kijken ook naar je verleden en jou als persoon, welke opleiding je hebt gedaan. Je krijgt niet zomaar geld als je geen goede opleiding hebt gedaan."

Vrijheid

Het fonds lijkt hem dan ook niet gek, al heeft hij er wel zijn vraagtekens bij. "Ik ben benieuwd aan welke voorwaarden je moet voldoen om financiering te krijgen. Je moet voor subsidieregelingen vaak aan veel voorwaarden voldoen. Dat maakt het bijna niet meer interessant."

Ondanks de lastige financiering, denkt hij er niet over om iets anders te gaan doen. "Het is vanzelfsprekend gegaan, maar ik heb ook nooit ergens anders aan gedacht. Eigen baas zijn, de vrijheid en bezig zijn met dieren vind ik een hoop waard. Ik vind het ondernemen en alles eromheen erg leuk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore