Geld en Werk

Het roer om: deze ondernemer probeerde te leven zonder geld

02 december 2017 07:59 Aangepast: 07 december 2017 11:48
Resink tijdens een bijeenkomst. Beeld © Lilianesmith.nl

Mundo Resink was een typische Amsterdamse ex-student: hij werkte hard aan zijn eigen bedrijf, roeide, ging graag uit, maar gelukkig was hij niet. En dus besloot hij op alle vlakken het roer radicaal om te gooien. Een van de stappen: leven en reizen zonder geld.

In 2016 was Mundo Resink al liftend onderweg naar Portugal. Op een tankstation in Spanje zag hij een auto met een Zwitsers kenteken, propvol geladen met spullen. "Ik dacht: die gaan me nooit meenemen", vertelt hij. Toch waagde hij zijn kans.

Verhuisd naar Zwitserland

Het gezin - man, vrouw en baby - zei meteen 'ja', duwde spullen opzij en liet hem instappen. In de auto wisselden ze hun levensverhaal uit. De man en vrouw bleken Portugezen te zijn, die vanwege economische redenen jaren geleden verhuisd waren naar Zwitserland.

Daar werkten ze meer dan fulltime om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Van hun passie, instrumenten maken, konden ze in het dure Genève niet leven. Resink: "Ik vroeg: waarom gaan jullie niet gewoon terug naar Portugal? Daar hebben jullie veel minder nodig."

Het was alsof hij een lampje opstak bij het gezin, zegt hij. Drie weken later kreeg hij een bericht op Facebook: het gezin had de knoop doorgehakt, ze zouden teruggaan naar Portugal. Het is een van de vele voorbeelden die hij heeft van bijzondere ontmoetingen in de tijd dat hij zonder geld leefde, vertelt hij. 

Miniatuurvoorbeeld

Op de boerderij in Portugal. Beeld: privécollectie

Werken bij een startup, maar niet gelukkig

Het proces naar zijn tijd zonder geld ging niet zonder slag of stoot. Na zijn afstuderen begon Resink met vrienden een bedrijfje, een transparantere vacaturewebsite. Het was hard werken om te kunnen overleven, 80 uur per week. "Maar ik bleef denken: het wordt hartstikke gaaf, deze startup. Wij gaan dat varkentje wel even wassen."

Het liep anders. Resink was niet gelukkig. "We hielpen mensen hun droombaan te vinden, maar leefden dat zelf helemaal niet meer." Hij en zijn bedrijfspartners konden elkaar niet vinden in een vorm die klopte, en na bijna vier jaar stapte hij eruit. 

Hij werkte aan verschillende projecten, leuke en belangrijke dingen, maar toch bleef er iets knagen, zegt hij. "Geld bleef voor mij altijd een bepalende drijfveer, terwijl ik daar eigenlijk heel ongelukkig van werd."

Radicaal inzicht

Hij dook het onderwerp in, wilde weten wat het nou echt is, geld. Uiteindelijk kwam hij tot een radicaal inzicht. "Als geld mijn probleem is, heb ik ook geen problemen meer als ik geen geld heb." Het was de eerste stap op weg naar tien maanden leven zonder geld. Of nou ja, zonder geld...

"Zonder geld leven is indirect met geld leven", zo beschrijft hij het zelf. "Als iemand mij een lift geeft, doet diegene dat met een auto en benzine die hij zelf heeft betaald. Dat was eigenlijk een illusie die ik meteen armer was." Maar toch: toen 'voor wat, hoort wat' geen leidend principe meer hoefde te zijn, leverde hem dat veel op. 

Geen 'voor wat, hoort wat' meer

"Dat is waar we heel diep inzitten" zegt hij. "Jij doet iets voor mij, dus doe ik iets voor jou. Als wij een biertje gaan drinken en jij betaalt is het: 'volgende keer betaal ik'. Ik wilde de vrijheid vinden om te kijken wat er kan ontstaan als we ons niet meer op die manier verhouden."

Hij sliep bij vrienden, reisde veel rond, ontmoette nieuwe mensen en leerde zijn vrienden op een andere manier kennen. Geven en nemen kregen een nieuwe betekenis, die natuurlijker voelde en voorbij 'voor wat, hoort wat'.

Bijzondere tijd

Inmiddels leeft hij weer met geld. In de zomer van 2016 was de Alzheimer van zijn vader zo ver gevorderd, dat Resink terugkwam naar Nederland om voor hem te kunnen zorgen. Uit persoonsgebonden budget van zijn vader kon Resink ook zichzelf een kleine toelage geven.

Miniatuurvoorbeeld

Mundo Resink en zijn vader. Beeld: privécollectie

Het werd een uitdagende tijd, maar ook bijzonder, zegt hij. "Mijn vader leefde zo in het moment. Alle gêne vliegt uit het raam bij zo'n ziekte. Ik vond dat een mooie spiegel van wat er gebeurt als je je niet meer laat beperken door aangeleerde gedragsregels."

Gehoorzaam

Resink is nu bezig aan een boek, Gehoorzaam​, over alles wat hij de afgelopen tijd heeft geleerd. 6.000 exemplaren wil hij laten drukken, de crowdfundingactie ervoor loopt nog bijna drie weken.

Het boek komt gratis digitaal beschikbaar, maar Resink wil ook graag een fysiek boek. "Ik heb geld niet nodig om te delen wat ik graag wil delen", zegt hij. "Maar ik vind het zo leuk om het ook in boekvorm bij mensen terecht te laten komen. Dat doet veel meer dan letters op een scherm."

Hijzelf leeft nog steeds vanuit een rugzak. Hij heeft geen huis, geen spotify-abonnement en een oude telefoon met een hele kleine belbundel.

Fundamentele verandering

En Resink denkt al verder, zegt hij. "Ik ben er niet op uit om alleen een boek uit te brengen." Het boek is een springplank. Naar een beweging, noemt hij het zelf, waarin we fundamenteel anders gaan kijken naar onze verhouding met onszelf, elkaar en de wereld.

Zo heeft hij plannen om de bijeenkomsten die hij nu soms organiseert, uit te breiden. Daar kunnen mensen hun ervaringen en wereldbeeld met elkaar delen, op een open en eerlijke manier. "Eerlijk worden naar onszelf is denk ik het grote werk dat wij mensen te doen hebben", zegt hij. 

Geld kan daarin voor hem nooit meer een doel zijn, maar alleen nog een positief, opbouwend middel. "Dat is de intentie die mij nu zo helpt: geld op een liefdevolle manier te laten stromen. En dat blijven oefenen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van