Ga naar de inhoud
Geld en werk

Werken met een beperking: 'Ik wil me niet laten tegenhouden door mijn rolstoel'

Beeld © Naomi Vervaart

Dat het met een handicap lastig is een baan te krijgen, weet Naomi Vervaart (27) als geen ander. Toch laat ze zich daar niet door kisten. Haar tip: geef vooral niet op.

Volgens het College voor de Rechten van de Mens doet Nederland te weinig om mensen met een beperking volledig te laten meedoen aan de samenleving. Naomi herkent dat. Ze heeft de ziekte van Strümpell, waardoor de spieren onder haar heupen langzaam uitvallen of al zijn uitgevallen. Daardoor zit ze in een rolstoel.

Van speciaal onderwijs naar havo

Al jong nam ze zich voor dat ze zich daar niet door wilde laten tegenhouden. "Door mijn handicap ben ik begonnen op het speciaal onderwijs, maar ik wilde mijn havodiploma halen."

In de derde klas van het vmbo stapte ze daarom over naar het regulier onderwijs. "Dat ging goed, en toen ik mijn vmbo-diploma haalde, ging ik door naar de havo. Dat was behoorlijk zwaar door de lesstof en een grote operatie. Maar ik haalde zonder vertraging mijn eindexamens", vertelt ze trots.

Emma at Work

Ze ging door naar het hbo en volgde een opleiding tot docent Nederlandse gebarentaal. "Toen mijn diploma in zicht kwam, werd ik zenuwachtig. Ik wilde na mijn opleiding niet werkloos zijn, en ik wilde ook absoluut werken op mijn niveau. Ik wilde geen kroketten inpakken, of zo." Ze had al wel een paar keer gesolliciteerd voor een stage, maar werd steeds afgewezen. "In mijn brief en op mijn cv vermeldde ik dat ik een handicap had, en ik kreeg altijd de reactie dat ze een andere geschikte kandidaat hadden gevonden."

Omdat ze hoe dan ook een baan wilde, nam ze contact op met de stichting Emma at Work. Die helpt chronisch zieke jongeren bij het vinden van werk. "Het bespreken van een handicap op de werkvloer is in de praktijk vaak een probleem. Zowel vanuit de jongeren als de werkgever. Jongeren weten vaak niet goed hoe ze het ter sprake moeten brengen, en werkgevers zien op tegen het papierwerk. Ze denken ook dat er op een werkplek veel moet worden aangepast voor de toegankelijkheid, terwijl dat in de praktijk meevalt."

Normale kandidaat

De stichting probeert werkgevers en jongeren daarbij te helpen. Dus toen er een vacature was bij de NS, hoefde Naomi zelf niets uit te leggen. "Dat was heel fijn, want tijdens het gesprek kwam mijn handicap daardoor bijna niet ter sprake. Ik werd behandeld als een normale kandidaat." Ze werd aangenomen, en werkte een jaar lang bij de klantenservice van de NS. "Dat was heel erg leuk, maar na dat jaar moest ik weg omdat veel contracten niet verlengd werden."

Weer hielp de stichting haar bij het vinden van een baan, en weer werd ze aangenomen. Nu werkt ze bij de Nyenrode Business Universiteit. "Daar ben ik program assistant, dat is eigenlijk ook een soort klantenservice. Ik beantwoord veel telefoontjes en e-mails, en verwerk inschrijvingen, heel leuk."

'Niet opgeven' 

Op haar werk gaan ze goed met haar handicap om. "Als ik een dag moe ben of het een dag minder goed gaat, kan ik gelukkig vanuit huis werken. Er wordt helemaal geen ding gemaakt van mijn beperking, dat is heel fijn. Ook mijn collega's gaan er heel goed mee om. In het begin kreeg ik natuurlijk wel veel vragen, maar dat vond ik niet vervelend."

Toch snapt ze dat het voor andere mensen met een beperking misschien lastiger is om te werken, of om werk te vinden. Haar tip: geef vooral niet op. "Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik. Als je na zestig sollicitaties alleen maar afwijzingen hebt gehad, ga je echt niet vrolijk die volgende brief versturen. Toch is het belangrijk om dat wel te doen, en om daarbij niet te veel aandacht aan je beperking te besteden. En als je het al doet, doe het dan positief. Mensen met een beperking hebben bijvoorbeeld vaak een groot doorzettingsvermogen."

Rapport: Nederland doet te weinig voor gehandicapte

Nederland doet te weinig om mensen met een beperking volledig te laten deelnemen aan de samenleving. Zij ondervinden vooral problemen op het gebied van arbeid, zelfstandig wonen, toegankelijkheid en onderwijs

Dat zijn enkele conclusies uit een rapport van het College voor de Rechten van de Mens. Zo ervaart driekwart van de mensen met een handicap obstakels rond de toegang tot werk. Ook is er voor hen een tekort aan geschikte woningen. Daarbij heeft een kwart moeite om openbare ruimtes en gebouwen in te komen.

Volwaardig deelnemen

"Een op de acht mensen in Nederland heeft een beperking. Wij moeten er als samenleving voor zorgen dat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij", zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het college.

ZIE OOK: Rolstoelgebruiker kan vaak niet mee met de bus

"Het is niet de handicap die de toegankelijkheidsproblemen veroorzaakt, maar de wijze waarop de samenleving is ingericht. Dit vergt aanpassingen van ons allemaal."

Het rapport is opgesteld naar aanleiding van het VN-verdrag voor rechten van mensen met een handicap, dat ruim een jaar geleden is ingegaan. Het wordt vandaag overhandigd aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Naomi is in ieder geval van plan om zich niet te laten tegenhouden door haar handicap. "Nu heb ik een droombaan, ik rijd elke dag door een kasteelpoort naar de universiteit, dat is prachtig. Maar in de toekomst wil ik wel iets doen met de gebarentaal. Dat lijkt me geweldig." 

Zie ook: