Deze week ging de bitcoin door de 10.000 dollar heen. De meeste mensen die geld in de digitale munt hebben gestopt zullen daar blij mee zijn, maar voor sommigen is het ook confronterend nieuws. Voor Steven, bijvoorbeeld, die zijn wachtwoord verloor en daardoor niet meer bij zijn halve bitcoin kan, en voor Randal, die bij een hack 3 bitcoins verloor.
Randal Peelen besloot een jaar of vijf geleden om zich te verdiepen in cryptocurrencies, digitale munten. "Ik vond het interessant en zag er een toekomst in, dus ik heb er wat geld in gestopt. Ik ben er niet vol ingegaan, ik heb er ongeveer 500 euro in geïnvesteerd, een bedrag dat ik kon missen."
850.000 bitcoins verdwenen
Dat werd langzaam steeds meer waard, en hij ging met een deel van het geld beleggen op de bitcoinbeurs Mt. Gox. "Ik was een fanatieke nieuweling en vond het leuk om ermee bezig te zijn, dus ik had iets meer dan 3 bitcoins op de beurs staan. Maar in 2014 werd de beurs gehackt en verdwenen er 850.000 bitcoins, waaronder die van mij." De beurs raakte na de hack failliet.
Vervelend, dacht Randal, maar het was geen ramp. Op dat moment waren zijn 3 bitcoins ongeveer 1500 dollar waard, en hij vond dat hij het verlies ervan deels aan zichzelf te danken had. "Toen ik van de hack hoorde zakte ik echt door de grond, want ik wist al die tijd al dat het veel veiliger was om mijn bitcoins zelf te beheren. Dan ben je veel minder kwetsbaar voor hacks. Toch had ik ze op die beurs laten staan, dat was gewoon dom van mezelf."
Rechtszaak
Inmiddels is het een stuk vervelender dat hij zijn bitcoins kwijtraakte, want vandaag de dag zijn ze ongeveer 30.000 dollar waard. "Dat maakt het extra vervelend. Wie weet krijg ik er ooit nog een deel van terug, er loopt nu nog een rechtszaak over het faillissement van de beurs. Het zou mooi zijn, maar ik reken er niet op."
Video: wat zijn bitcoins, en hoe moet je ze kopen?
Op feestjes, in de voetbalkantine, in de trein. Overal zoemt het rond. Wil je geld verdienen dan moet je bitcoins kopen. Wat is de bitcoin? En moet je nu bitcoins kopen? Peter van Zadelhoff geeft het antwoord.
Ook de 29-jarige Steven uit Amsterdam heeft gemengde gevoelens bij de koers van de digitale munt. Vier jaar geleden kocht hij een halve bitcoin. "Ik had me een beetje ingelezen en vond het wel leuk, dus ik wilde eraan meedoen. Ik stopte er een paar honderd euro in en heb het toen een paar jaar laten staan."
Een paar maanden geleden kwam hij erachter dat hij inmiddels voor een paar duizend dollar aan bitcoin had, dus hij wilde er iets mee gaan doen. "Daarom moest ik inloggen in mijn wallet, mijn digitale portemonnee. Maar toen kwam ik erachter dat ik het wachtwoord was vergeten."
5.000 dollar
Hij raakte niet meteen in paniek. "Ik dacht altijd: als het misgaat met bitcoin, dan kan ik het missen. Maar inmiddels is het 5000 dollar waard en is het toch wel leuk als ik dat wachtwoord terugvind." Daarom heeft hij software gedownload waarmee hij zijn wachtwoord kan gokken. "Ik kan daar een paar suggesties van wachtwoorden invoeren, en aan de hand daarvan gokt de software dan heel veel variaties, wel 12 per seconde. De software draait nog niet, maar zodra ik het aanzet heb ik goede hoop dat ik weer snel bij m'n bitcoin kan."
En voor de toekomst heeft hij zijn lesje geleerd: "Inmiddels gebruik ik een passwordmanager. Daar houd ik m'n wachtwoorden in bij, dus voortaan raak ik ze niet meer kwijt."
Meer op rtlnieuws.nl: