Geld en Werk

Webwinkels breken records door Black Friday

28 november 2017 12:19 Aangepast: 28 november 2017 15:52
Beeld © ANP

Black Friday en Cyber Monday hebben dit jaar echt de massa bereikt in Nederland. Bij het koopjesfestival zagen Bol.com, Mediamarkt en Coolblue records in bezoekers en verkopen.

De aanbiedingendag, die is overgewaaid uit Amerika en wordt gehouden op de dag na Thanksgiving, lijkt ook in Nederland volop te zijn omarmd. Ondanks de kritiek over aanbiedingen die geen echte aanbiedingen zijn, werd er volop op ingehaakt door allerlei winkeliers en veel geshopt.

Nog nooit zoveel besteld

Bol.com en Mediamarkt zagen meteen na middernacht al de bestellingen binnenkomen. "Nog nooit is er in de nacht bij ons zo veel besteld. Men lijkt er voor op te zijn gebleven", vertelt de woordvoerder van Bol.com. Omdat het bedrijf onderdeel is van het beursgenoteerde Ahold Delhaize wil het geen omzetcijfers vertellen. In 2016 draaide Bol.com een omzet van 1,2 miljard euro.

"We groeien gemiddeld 30 tot 35 procent per jaar. Rond de feestdagen liggen de omzetten nog hoger en vrijdag haalden we onze allerhoogste omzet ooit op een dag", wil de woordvoerder nog wel kwijt. Tot vrijdag was de dag voor Kerst vorig jaar de drukste dag ooit, met ongeveer een half miljoen verkochte artikelen. 

Over de hele vrijdag zag de webwinkel drie keer meer bezoekers dan vorig jaar tijdens Black Friday. Vooral speelgoed ging volgens Bol.com 'extreem hard'.

'Niet de meeste pakketten ooit'

Ook Mediamarkt zag een piek in online bezoekers: "Het aantal bezoekers online is vervijfvoudigd ten opzichte van vorig jaar", vertelt de woordvoerder. Wat dit qua extra omzet heeft opgeleverd, wil het bedrijf niet zeggen.

Coolblue spreidde de aanbiedingen over de hele week voorafgaand aan Black Friday en dat leverde een record aan bestellingen op. Welk effect dat had op de omzet, wil ook Coolblue niet zeggen.

Pakketten vertraagd

PostNL heeft de afgelopen dagen in elk geval last van de extra drukte: verschillende mensen melden dat hun pakketten vertraagd zijn. Een pakketbezorger laat aan RTL Z te weten vandaag in Overijssel 400 pakketten te moeten bezorgen bij 240 stops, waar hij er op een normale dinsdag 130 à 160 stops heeft.

Vorig jaar kampte PostNL nog met een grote computerstoring vlak voor Sinterklaas. Zo'n 40.000 cadeaus konden daardoor niet op tijd voor pakjesavond bezorgd worden.

Veel aanbiedingen lijken mooier dan ze zijn:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore