Geld en Werk

Oxfam: Nederland hoort thuis op zwarte lijst belastingparadijzen

28 november 2017 08:59 Aangepast: 28 november 2017 09:03
Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66), zijn het niet met Oxfam eens. Beeld © ANP

Volgens Oxfam Novib hoort Nederland thuis op de zwarte lijst van belastingparadijzen van de EU. Verwacht wordt dat die in december wordt gepresenteerd, maar Nederland zal daar niet op staan.

Dat is onterecht, vindt Oxfam. Als de criteria voor niet-EU-landen ook op Nederland zouden worden toegepast, zouden wij ook op de lijst belanden, schrijft de ontwikkelingsorganisatie in een rapport.

Zwarte lijst

De EU werkt aan een lijst van belastingparadijzen om een helder beeld te krijgen van welke landen 'niet eerlijk spelen'. Daarvoor heeft het drie beoordelingscriteria: transparantie (de uitwisseling van bankgegevens), een eerlijk belastingregime (geen offshore-constructies faciliteren en bedrijfswinsten aantrekken die ergens anders worden gemaakt) en implementatie van internationale afspraken om belastingontwijking tegen te gaan.

Volgens Oxfam voldoet Nederland niet aan het tweede criterium, net als andere EU-landen Ierland, Luxemburg en Malta.

De Tweede Kamer vindt Nederland overigens geen belastingparadijs. Een motie van SP en GroenLinks waarin de Kamer werd gevraagd om te erkennen dat Nederland een belastingparijs is, werd eerder deze maand verworpen.

Belastingschandalen

Oxfam wijst erop dat deze landen betrokken zijn bij gigantische belastingontwijkingsconstructies van grote bedrijven. Starbucks, Apple en Amazon worden bij naam genoemd.

Nederland werd vorig jaar op de vingers getikt door de Europese Commissie omdat het Starbucks had toegestaan om via Nederland bijna 26 miljoen euro aan belasting te ontwijken. Tegen de zin van de regering moest Nederland dat geld terugvorderen van de koffiegigant.

Terugvorderen

Luxemburg werd in oktober verplicht om een kwart miljard van Amazon terug te vorderen omdat het een fiscale sluiproute aanbood waarmee de Amerikaanse webwinkel belasting kon ontwijken.

Apple kreeg vorig jaar zelfs een naheffing van 13 miljard euro opgelegd. De techgigant had het op een akkoordje gegooid met de Ierse fiscus, waardoor het over een groot deel van de winsten nergens belasting hoefde af te dragen.

Volgens Oxfam benadelen de landen daarmee niet alleen andere EU-lidstaten, maar ook ontwikkelingslanden die het geld hard nodig hebben.

35 andere landen op de lijst

Daarnaast zouden zeker 35 landen van buiten de EU op de zwarte lijst moeten belanden, vindt Oxfam. Daarop vinden we niet alleen de landen die je zou verwachten, zoals de Kaaimaneilanden en de Bahama’s, maar ook landen als Zwitserland, Albanië, Singapore en Oman.

Wat er precies met de landen op de uiteindelijke lijst moet gebeuren, is trouwens nog niet duidelijk. Voorlopig zijn er in ieder geval nog geen sancties aan verbonden. Ministers uit de EU-landen moeten zich daar later nog over buigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore