Geld en Werk

Huizen dit jaar verkocht met gemiddeld 32.000 euro winst

28 november 2017 06:22 Aangepast: 28 november 2017 09:27

Wie dit jaar zijn huis verkocht heeft, deed waarschijnlijk goede zaken. Gemiddeld konden huizenverkopers rekenen op 32.000 euro winst, met een bizarre uitschieter naar 131.000 euro in Amsterdam.

Driekwart van alle verkochte huizen dit jaar is met winst verkocht, blijkt uit onderzoek van woningmarktonderzoeker Calcasa. Zij zetten de verkoopprijs van huizen af tegen de prijs waarvoor het huis in het verleden gekocht is. En dan maakt het behoorlijk uit in welk jaar je je huis hebt aangekocht.

40 procent winst

Wie in 2000 een huis heeft gekocht, staat er goed voor. Bijna de helft van de huizen die in dat jaar zijn aangekocht, worden dit jaar met tenminste 40 procent winst verkocht. Kocht je in 2008, het jaar van de financiële crisis, dan moet je waarschijnlijk met minder genoegen nemen. Sterker nog: dan moet je misschien blij zijn dat je überhaupt nog winst maakt.

Miniatuurvoorbeeld

In Amsterdam zijn de marges het hoogst: daar maakten huizenkopers gemiddeld zelfs 131 duizend euro winst. Ook in slechtere aankoopjaren blijft de winst op een huis in Amsterdam aanzienlijk. In de hele provincie Noord-Holland lag de winst gemiddeld op 75 duizend euro.

Miniatuurvoorbeeld

Nog steeds verlies

En er zijn ook nog altijd regio’s waar het verkopen van een huis helemaal niet zo makkelijk gaat. In de provincie Gelderland maken mensen die in 2008 kochten nog altijd verlies. Gemiddeld gaat het om 13 duizend euro.

Ook in Noord-Brabant en Drenthe komen huizenbezitters die in dat jaar kochten nog altijd negatief uit. In heel Nederland zijn er nu nog 213 duizend huizenbezitters die verlies zouden maken op hun huis als ze nu verkopen.

Overwaarde

Wat doe je dan met die overwaarde op je huis? Het overgrote deel van de mensen steekt die winst in de aankoop van een nieuwe woning, ziet de Vereniging Eigen Huis. "Sommigen denken: een ton winst, dat is kassa voor mij", zegt woordvoerder Hans André de la Porte. "Maar vergis je niet. Veel mensen verhuizen omdat ze meer ruimte nodig hebben. Dan heb je die overwaarde hard nodig om een nieuwe woning te kopen, die vrijwel altijd duurder zal zijn."

Met die overwaarde kunnen ze een groter huis kopen, of een even duur huis met een lagere hypotheek. Dat is het gunstiger dan wanneer je het bedrag op de bank zet. Want dat telt als vermogen, en daar moet je dus vervolgens vermogensrendementsheffing over betalen.

Bijlenen

Bij verhuizingen geldt de bijleenregeling. De bedoeling van die regeling is dat je de verkoopwinst van je verkochte huis in je nieuwe woning steekt. Over het bedrag dat je dan bijleent om je nieuwe huis te kunnen kopen, krijg je opnieuw hypotheekrenteaftrek. Deze regel geldt tot drie jaar na de verkoop van je huis.

De bijleenregeling is bedacht omdat mensen vroeger de overwaarde op hun huis ook konden besteden aan heel andere dingen, bijvoorbeeld het kopen van een nieuwe auto. Voor de koopsom van het nieuwe huis kon toen weer een volledige hypotheek worden afgesloten, en mocht de rente over die hele hypotheek opnieuw worden afgetrokken. De overheid wilde dat gedrag ontmoedigen. Nu moet het geld dat uit je huis komt, in een volgend huis worden geïnvesteerd. 

Stop je de overwaarde dus niet in je nieuwe huis, maar leen je het hele bedrag bij de bank? Dan krijg je ook geen volledige renteaftrek over de nieuwe hypotheek. Het deel dat je eigenlijk niet bij de bank had hoeven lenen, is dan niet aftrekbaar voor de belastingen. André de la Porte: "Dat deel komt dus geheel voor eigen rekening."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore