Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dorpsbrouwerij betaalt obligatierente uit in bier

Obligatiehouders van brouwerij De Roos met hun rente Beeld © Brouwerij De Roos

Afgelopen weekend was dorpsbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek bij Tilburg het toneel van een bijzondere investeerdersbijeenkomst. Op de jaarlijkse vergadering kreeg een deel van de ruim duizend obligatiehouders hun rente uitgekeerd in bier.

De Roos is een kleine brouwerij, met een geschiedenis die teruggaat tot 1877. De brouwerij, die ook een proeflokaal en biermuseum huisvest, produceert jaarlijks 30.000 liter bier. Ter financiering van de activiteiten begon een stichting vijftien jaar geleden met de uitgifte van obligatieleningen. Daarmee is inmiddels ruim 100.000 euro opgehaald.

Rente in bier

De rentevergoeding over de obligatieleningen wordt jaarlijks uitgekeerd in bier, legt bestuurder Fred Hirdes uit. Investeerders ontvangen per obligatie van 50 euro een fles bier ter waarde van 3,75 euro. Dat komt neer op een rente van 7,5 procent. "Dat is een beter rendement dan elders", aldus de bestuurder.

"Aan het einde van het jaar organiseren we voor de obligatiehouders vier dagen in de brouwerij. Dan is het hier bomvol", vertelt Hirdes.

Miniatuurvoorbeeld

Die investeerders komen niet alleen uit Hilvarenbeek en omstreken, benadrukt de bestuurder. "Vanuit alle windstreken komen ze hier samen, van België tot Groningen. Gisteren zag ik iemand een doos obligatiebier inladen in een auto met een Frans nummerbord."

Bierbelofte

De Roos is niet de enige kleine brouwerij, die investeerders bier belooft. Het aantal kleine brouwerijtjes in Nederland is de laatste 10 jaar ruimschoots verviervoudigd, van 90 in 2007 tot 370 in 2017. Veel van die bedrijfjes haalden geld op via crowdfunding. Vaak belonen die brouwerijtjes hun investeerders deels in bier, soms eenmalig, soms jaarlijks.

Niet altijd wordt dat bier uitbetaald als dividend (over aandelen) of rente (over obligatieleningen). Wel komt deze vorm ook steeds vaker voor. Zo kondigde Bierbrouwerij Wentersch uit Winterswijk vorige maand aan nieuwe biertanks te willen aanschaffen met 65.000 euro dat wordt opgehaald met in bier renderende obligaties.

In Winterswijk zal overigens niet alleen de rente worden uitgekeerd in bier. "Wij betalen zowel de rente als de inleg terug in bier, met een gegarandeerd rendement van 40 tot 50 procent", aldus oprichter Michiel van der Vaart. "Als investeerders niet op zoveel bier zitten te wachten, kunnen zij het ook uitgekeerd krijgen in rondleidingen of de huur van ons proeflokaal voor evenementen."  

Levenslang bier

Brouwerij De Halve Maan uit het Belgische Brugge haalde eind 2015 maar liefst 300.000 euro op, met levenslange bieruitkeringen als beloning. Investeerders die 7500 euro inlegden, krijgen hun leven lang elke dag een flesje Brugse Zot. Een investering van 800 euro leverde jaarlijks een krat van 24 flesjes op.

Volgens Hirdes heeft brouwerij De Roos in Hilvarenbeek geen last van de opkomst van concurrerende brouwers met hun financieringsaanbiedingen. “Wij zien het aantal obligatiehouders niet teruglopen, integendeel. Het aantal neemt juist toe."   

Jaarlijks wordt een aantal obligaties uitgeloot, om terugbetaald te worden. Maar van daadwerkelijke uitbetaling komt het meestal niet, zegt de bestuurder. "Mensen vinden het leuk om de obligaties te houden en naar de bijeenkomst te komen. Men houdt van de gezellige, gemoedelijke sfeer."

Meer op rtlz.nl:
Aandeelhoudersvergadering Brewdog trekt volle zaal

Miniatuurvoorbeeld
Bron: RTL Z