Geld en Werk

Veel meer vaste contracten bij ASML om talent te binden

27 november 2017 09:32 Aangepast: 27 november 2017 12:04
Beeld © ANP

ASML stapt deels af van de grote flexibiliteit als het gaat om arbeidscontracten. Dit jaar daalde de 'flexschil' van 30 naar 25 procent en de komende tijd zal het dalen naar zo'n 20 procent.

De maker van chipmachines uit Veldhoven staat bekend als een bedrijf met grote flexibiliteit. Als de opdrachten achterblijven, kan het bedrijf in een klap af van duizenden medewerkers.

Talent binden

Maar de noodzaak om talent te binden én het feit dat de opdrachtenstroom stabieler is geworden, zorgen ervoor dat het bedrijf deels afstapt van het flexmodel, zegt Marc Konings, manager arbeidsrelaties van ASML, tegen RTL Z.

"We hebben minder pieken en dalen in ons bedrijf en er is de wens om meer mensen aan ons te binden", zegt Konings.

Nu zijn de meeste flexwerkers via detacheerders bij ASML aan het werk, maar 'dat willen we nu meer in eigen hand houden'. Het bedrijf stapt niet volledig af van de flexibele schil. "We hebben deze nodig om snel op de nieuwste ontwikkelingen te reageren."

600 vacatures

ASML had zo'n grote flexibele schil ingebouwd omdat het in de crisisjaren flinke klappen kreeg. Eind 2008 werden er voor een half miljard euro aan machines afbesteld. Maar die malaise is voorbij, volgens het bedrijf is de groei de laatste jaren erg stabiel. 

Het concurreert op de arbeidsmarkt met lokale spelers als NXP en Philips, maar ook met internationale spelers als Google en Facebook. "Zeker in onze software-activiteiten. Onze machines zijn voorzien van een hoog niveau van software."

Op dit moment heeft ASML 600 vacatures openstaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van