Opmerkelijk

Beste kaas ter wereld komt niet uit Frankrijk maar uit Engeland

24 november 2017 15:41 Aangepast: 24 november 2017 21:29
Beeld © Lynher Dairies Cheese Company

De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.

Zo'n drieduizend kazen uit 34 landen deden mee aan de World Cheese Awards vorige week in Londen. De half harde Cornish Kern, gemaakt door het Britse Lynher Dairies Cheese Company, is uiteindelijk gekroond tot allerbeste kaas.

Nederlandse kaasmakers

Niet direct naar de winkel rennen voor een pond Cornish Kern. De kaas is namelijk uitverkocht. De kaasmaker laat weten de productie te verhogen, maar omdat de rijping zestien maanden duurt, komt de winnaar pas weer in 2019 op de markt.

Lokale kaasboeren, retailers en groothandels kunnen allemaal meedoen en ze kunnen een onbeperkt aantal kazen insturen. Elke inschrijving kost 45 pond.

Ook Nederlandse kaasmakers deden mee aan de World Champion Cheese. Zo viel zuivelfabriek De Graafstroom met verschillende oude kazen in de prijzen. Ook Cono Kaasmakers uit de Beemster sleepte een aantal awards in de wacht.

Bijna altijd prijs

Wie de uitslagenlijst bekijkt, zal het duizelen van de winnaars. Dat komt omdat deze jaarlijkse kaaswedstrijd ruim honderd klasses kent en in elke klasse kunnen deelnemers goud, zilver of brons winnen. Bijna altijd prijs dus.

Cono Kaasmakers deed mee met zeven kazen, vertelt persvoorlichter Martine Oortwijn. "Onze kazen deden allemaal mee in de Goudse kazenklasse en daarbinnen waren weer allerlei verschillende deelcategorieën. Zoals langer dan achttien maanden gerijpt, minder vet, of korter dan twaalf maanden gerijpt."

De winnaars van de subcategorieën werden vervolgens met elkaar vergeleken. En ook die winnaars namen het tegen elkaar op. Uiteindelijk werd de Britse Cornish Kern uitgeroepen tot overall winnaar.

Epoisse en Camembert

Cono zat met zijn Beemster Royaal Grand Cru bij de laatste 66 beste kazen. Een prestatie om trots op te zijn, vindt Oortwijn van Cono: "Onze Goudse kaas werd vergeleken met een Epoisse en een Camembert. Die laatste twee zijn veel sterker van smaak. Het is daarom heel bijzonder dat we zo ver zijn gekomen."

De Beemster Royaal Grand Cru is nu nog niet te koop in Nederland, maar Oostwijn hoopt de winnende kaas wel volgend jaar te introduceren in ons land. Het winnen van zo'n prijs is daarbij belangrijk. "Het helpt om de kaas onder de aandacht te brengen bij retailers. We sturen een stukje van de winnende kaas naar ze op zodat ze zelf kunnen proeven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`