Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Zweedse energiecentrale verbrandt H&M-kleren in plaats van kolen

Een H&M-winkel in Stockholm. Beeld © ANP

De energiecentrale in het Zweedse Vasteras wil graag af van fossiele brandstoffen. Als alternatief wordt er afgedankte kleding van H&M verbrand.

Het doel is om de centrale voor 2020 volledig fossielvrij te maken. Naast onverkoopbare H&M-kleding wordt er ook gerecycled hout en afval verbrand, bericht Bloomberg.

"Voor ons is het een brandbaar materiaal", zegt Jens Neren, hoofd brandstof van Malarengi, het bedrijf dat eigenaar is van de centrale, tegen het persbureau.  

Oude centrales ombouwen 

Vrijwel alle energie in Zweden wordt uitstootvrij opgewekt dankzij waterkracht-, nucleaire- en windcentrales. Maar sommige gemeenten zijn nog steeds afhankelijk van kolen en olie om hun huizen en kantoren te verwarmen.

Door oude centrales zoals de 54 jaar oude centrale bij Vasteras om te bouwen hoopt de grootste Scandinavische economie ook van de laatste fossiele brandstoffen af te komen. 

Beschimmelde kleding

Malarengi heeft een deal met de nabijgelegen stad Eskilstuna om hun afval te verbranden. Een deel daarvan is afkomstig van een H&M-magazijn in de regio. Dat er kleding tussen het afval zat bleek eerder deze week tijdens een Zweeds tv-programma.

"H&M verbrandt geen kleren die veilig zijn om te gebruiken", zegt Johanna Dahl, hoofd communicatie van H&M tegen Bloomberg. "Maar het is onze wettelijke verplichting om ervoor te zorgen dat kleding die schimmel bevat of niet voldoet aan onze strikte regels voor chemicaliën wordt vernietigd."

15 ton

Dit jaar heeft de Vasteras-centrale zo'n 15 ton afgedankte kleding van H&M verstookt. Niet erg veel in vergelijking met de 400.000 ton afval die er in totaal verbrandt wordt, zegt Neren. Malarenergi haalt ook afval uit omliggende steden en importeert afval uit Groot-Brittannië om te verbranden.

De centrale voorziet zo'n 150.000 huizen van stroom, en verbrandde op het hoogtepunt in 1996 650.000 ton kolen.