Werk en Geld

Europa betaalt cash, maar Nederlanders pinnen liever

24 november 2017 14:25 Aangepast: 27 november 2017 09:29
Beeld © ANP

We betalen liever met onze pinpas dan dat we contant geld gebruiken. En daarmee zijn we in Nederland de enige binnen de eurozone.

Het voelt misschien ouderwets, maar 79 procent van alle transacties in winkels in de eurzone gebeurt nog altijd met contant geld. En ook als het gaat om de totale waarde van alle betalingen heeft cash nog altijd het grootste deel in handen: 54 procent.

Nederlanders pinnen liever

Binnen de landen in de eurozone zijn er grote verschillen. In Nederland betalen we een stuk minder graag contant. Sterker nog: we betalen zelfs vaker met onze pinpas. En daarmee zijn we de enige binnen de Europese Unie. 

In zuidelijke eurolanden zoals Spanje, Italië en Griekenland wordt nog heel veel contant betaald, meer dan 80 procent van alle betalingen in winkels daar gebeurt met contant geld., blijkt uit een onderzoek van de Europese Centrale Bank. 

Miniatuurvoorbeeld

10 euro

Er wordt vooral contant betaald voor kleine dagelijkse uitgaven van rond de 10 euro. Bijvoorbeeld bij de bloemist, op de markt, in de supermarkt of in het café. Als we pinnen liggen die bedragen een stuk hoger.

Ook opvallend: mannen betalen vaker met contant geld dan vrouwen. En leeftijd speelt ook een rol: mensen boven de 40 zetten eerder cash in dan jongeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van