Geld en Werk

Kamer wil dat hypotheek in stapjes over te sluiten is, zonder kosten

23 november 2017 17:40 Aangepast: 23 november 2017 17:42
Beeld © ANP

Het moet mogelijk worden voor mensen om in stapjes hun hypotheek over te zetten naar een hypotheek met een lagere rente, zonder dat ze daarvoor extra betalen. De Tweede Kamer heeft daarvoor vanmiddag een motie aangenomen, en vraagt de minister om in gesprek te gaan met hypotheekverstrekkers en de AFM.

Je kunt op dit moment nog niet je hypotheek oversluiten in stapjes. Je hebt één hypotheek tegen één rentetarief, die voor langere periode vaststaat of variabel is. Als je een andere hypotheek wilt met een lagere rente, moet je je huidige hypotheek oversluiten.

Je moet dan de bank een boeterente betalen: een bedrag als compensatie voor de rente-inkomsten die de bank misloopt. Dat weerhoudt veel mensen ervan om hun hypotheek over te sluiten; de lagere maandlasten van de nieuwe hypotheek wegen vaak niet op tegen de hoge boete.

Hypotheek met twee tarieven

De optie die Kamerleden CDA'ers Pieter Omtzigt en Erik Ronnes vandaag hebben geopperd moet daar verandering in brengen. Hun voorstel gaat uit van de mogelijkheid die bijna alle hypotheekcontracten al bieden: jaarlijks kun je 10 of 20 procent van je hypotheek aflossen, zonder dat je daar een boete voor betaalt.

Als banken het toelaten dat je ieder jaar die 10 tot 20 procent mag oversluiten naar een hypotheek met een ander rentetarief, dan zou je met geen of nauwelijks kosten wel veel lagere maandlasten kunnen hebben. Je hebt dan dus een hypotheek waarover deels het ene rentetarief, en deels een ander rentetarief geldt - of meerdere, als je meerdere jaren achter elkaar een deel van je hypotheek oversluit.

Gesprekken

De Kamer stemde vandaag in overgrote meerderheid voor de motie. De regering moet nu in gesprek gaan met hypotheekverstrekkers en de Autoriteit Financiële Markten, om ervoor te zorgen dat zij de mogelijkheid gaan aanbieden. 

Overweeg je op dit moment je hypotheek over te sluiten? Lees dan hier wanneer oversluiten verstandig is.

RTL Z
`