Geld en Werk

Omstreden wet-Hillen afgeschaft: belastingvoordeel verdwijnt

23 november 2017 14:59 Aangepast: 23 november 2017 15:25
Menno Snel, staatssecretaris van Financien, en Martin van Rooijen (50Plus) na afloop van het debat over de afschaffing van de Wet-Hillen. Beeld © ANP

De wet-Hillen wordt na 12 jaar weer afgeschaft. Het belastingvoordeel voor mensen die hun hypotheek bijna helemaal of helemaal hebben afgelost, verdwijnt geleidelijk.

Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer zojuist besloten. Daarmee is ook het felle verzet van de oppositie gebroken. Vooral de PVV en 50PLUS probeerden de wet tegen te houden, onder meer door begin deze week met urenlange debatten de stemming te verhinderen. 

Coalitie en GroenLinks

Dat mislukte en de stemming volgde vandaag alsnog. Een Kamermeerderheid van de vier regeringspartijen en GroenLinks stemde voor de afschaffing van de wet die in 2005 in het leven werd geroepen. Hierin staat dat het eigenwoningforfait (zie uitleg hieronder) voor mensen die hun hypotheek bijna helemaal of helemaal hebben afgelost, vervalt. 

Dertig jaar

Hierdoor worden huiseigenaren met een grotendeels of helemaal afgeloste hypotheek niet langer anders behandeld dan overige woningbezitters. De wet-Hillen werd vooral in het leven geroepen voor het stimuleren van aflossen, maar die prikkel is volgens het kabinet niet langer nodig. Dit omdat huizenbezitters sinds een aantal jaar verplicht binnen dertig jaar hun hypotheek volledig moeten aflossen.

Overigens wordt de wet-Hillen niet in één klap afgeschaft. Om de gevolgen van het schrappen te verzachten, is besloten om de afbouw over dertig jaar uit te smeren.

Het eigenwoningforfait, wat is dat ook alweer?

Het eigenwoningforfait is een klein percentage (meestal 0,75 procent) van de waarde van je huis. Je hypotheekrenteaftrek wordt berekend door het eigenwoningforfait af te trekken van de hypotheekrente die je jaarlijks betaalt. Van dat bedrag mag je dan weer een percentage aftrekken van de belasting.

Voor mensen die hun hypotheek helemaal of bijna hebben afgelost is het eigenwoningforfait hoger dan het bedrag dat zij betalen aan hypotheekrente. Die mensen zouden dus eigenlijk een bijtelling hebben op de belasting die ze moeten betalen, in plaats van een aftrek.

De wet-Hillen zet die bijtelling op nul, zodat mensen per saldo niet te veel betalen voor het bezit van een woning. In het regeerakkoord is besloten dat deze wet in 30 jaar wordt afgeschaft, tot grote woede van de oppositie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore