Geld en Werk

Vier maanden na overname: 270 banen weg bij Fokker in Nederland

11 december 2015 09:23 Aangepast: 04 augustus 2017 10:01
Fokker Services in Hoogerheide. Beeld © ANP

De komende twee jaar verdwijnen 270 banen bij Fokker Technologies in Nederland. Het bedrijf wijt dat aan de zware markt.

Bij Fokker werken in totaal 4900 mensen, waarvan 3200 in Nederland. Dat betekent dat in Nederland een op de twaalf banen verdwijnen.

Fokker is een toeleverancier voor de luchtvaartindustrie. Het levert ook onderhoudsdiensten. Vliegtuigbouwers richten zich de laatste jaren steeds vaker op verbetering van bestaande modellen en ontwikkelen minder nieuwe toestellen. Dat betekent ook minder werk voor toeleveranciers aan de ontwikkeling van onderdelen.

Fokker levert onder voor het Amerikaanse militaire toestel de F-35, de Airbus A350, het kleine zakenvliegtuig Gulfstream G650 en de NH90 helicopter. 

Fokker werd deze zomer overgenomen door het Britse GKN Aerospace. Het bedrijf zegt gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te willen vermijden, door op natuurlijk verloop, vervroegde pensionering en minder externe inhuur.

De mensen die het bedrijf wel gedwongen moeten verlaten, vallen onder een sociaal plan waarover Fokker een principeakkoord heeft gesloten met de vakbonden. De bedoeling is hen aan ander werk te helpen, mogelijk bij andere divisies van moederbedrijf GKN.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore