Geld en Werk

Prijzen koopwoningen exploderen: grootste stijging in 16 jaar

21 november 2017 11:51 Aangepast: 21 november 2017 13:27
Een huis te koop in Bloemendaal. Beeld © ANP

De woningmarkt koelt absoluut nog niet af. In oktober lagen de huizenprijzen gemiddeld 8,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging in bijna 16 jaar.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag op basis van gegevens van het Kadaster.

22 procent erbij sinds dieptepunt

De prijzen van bestaande woningen stijgen al sinds mei 2014, toen was de stijging nog zeer bescheiden met 1,4 procent op jaarbasis. In de jaren daarvoor daalde de waarde van huizen juist hard, toen de crisis om zich heen sloeg.

Sinds het dal in juni 2013 zijn de prijzen gemiddeld met 22 procent gestegen, maar in sommige regio’s is het nog veel harder gegaan. In Amsterdam zijn de prijzen sindsdien met ruim 50 procent toegenomen.

Miniatuurvoorbeeld

Grote steden trekken de kar

In de hoofdstad stegen ook afgelopen jaar de prijzen harder dan in de rest van Nederland, met 13,8 procent. Ook in Rotterdam (plus 13,8 procent), Den Haag (plus 11.6 procent) en Utrecht (plus 11,5 procent) gaat het hard omhoog.

De gemiddelde huizenprijzen liggen, ondanks de gigantische stijging, nog altijd onder het topniveau van 2008. Huizen kosten gemiddeld nog zo'n 4 procent minder dan net voor de crisis.

Bescheiden stijging buiten de Randstad

Overigens is de gekte op de huizenmarkt wel vooral iets van de Randstedelijke provincies. Buiten Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland stijgen de prijzen veel minder hard met percentages tussen de 2,7 procent in Zeeland en 6,5 procent in Gelderland in het derde kwartaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van