Geld en Werk

Geld nalaten aan goed doel: 'Voorkom ruzie en licht familie in'

20 november 2017 08:55 Aangepast: 20 november 2017 13:19
De kerstdis van het Leger des Heils, een van de aangesloten doelen. Beeld © ANP

Goede doelen krijgen jaarlijks om 300 miljoen euro binnen uit erfenissen. De goede doelen verwachten de komende jaren alleen maar een toename en willen geven nu via een gezamelijk platform tips: "Licht je familie vast in"

Bijna negentig goede doelen hebben zich verenigd in het platform toegift.nl. "Ons doel is niet campagne voeren om nog meer geld op te halen, maar vooral uitleggen welke manieren er zijn", zegt Mischa Stubenitsky, die namens de goede doelen spreekt en daarnaast woordvoerder is bij KWF Kankerfonds.

Zo kunnen mensen een percentage laten vastzetten in hun testament, een bedrag maar ook spullen weggeven. In het testament kan een goed doel worden benoemd maar is het soms ook mogelijk om een specifiek project, onderwerp of gebied van het goede doel te steunen. 

'Zo voorkom je gedoe'

Volgens The Choice, dat in opdracht van de 89 goede doelen onderzoek deed onder 1500 Nederlanders, vindt 28 procent het nalaten aan een goed doel geen geschikt onderwerp om met familie en vrienden te bespreken, vooral omdat ze het 'te persoonlijk' vinden.

Het platform adviseert het juist wél met familieleden te bespreken dat je een deel wilt weggeven en waarom. Zo worden ze niet verrast, zegt Stubenitsky. "Als nabestaanden weten waarom je iets doet, kun je gedoe voorkomen."

300 miljoen per jaar 

Bij Unicef, één van de aangesloten doelen, merken ze dat het nalaten aan goede doelen toeneemt. De opbrengsten uit erfenissen in Nederland bedroegen vorig jaar 8,7 miljoen euro. Meer dan de 5,5 miljoen in 2015 en een stuk hoger dan de 7 miljoen euro die was begroot, zo staat in het jaarverslag. Het rekent voor de komende jaren op een toename. 

Bij KWF Kankerbestrijding wordt dit jaar gerekend op ruim 40 miljoen euro aan geld dat nagelaten wordt op een totale begroting aan eigen fondsenwerving van 120 miljoen euro.

De Dierenbescherming noemt nalatenschappen ook een 'belangrijke bron van inkomsten'. Het ontving in 2016 van ruim 200 mensen een nalatenschap met een totale waarde van ruim 12 miljoen euro. 

Volgens Stubenitsky ligt het totaalbedrag dat goede doelen jaarlijks uit nalatenschap krijgen op 300 miljoen euro. Bedragen aan kerken zijn daar niet in meegerekend, 'anders zou het totaal nog veel hoger liggen'.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van