Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Prijs autoverzekering kan 463 euro verschillen in dezelfde straat

Autoschade. Beeld © Getty images

Woon je aan 'de slechte kant' van je straat? Dat zou weleens een dure grap kunnen zijn als je een auto hebt. Uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat het verschil in premie voor WA-verzekeringen in dezelfde straat soms met honderden euro's per jaar verschilt - bij dezelfde verzekeraar.

Voor het onderzoek vergeleek Pricewise de prijzen van 22 verzekeraars op 4000 postcodes. De website hield daarbij steeds hetzelfde profiel aan: een man van 38 jaar oud die rijdt in een Volkswagen Golf met alleen een WA-verzekering. Dat is de minimale verzekering die je voor je auto moet afsluiten. 

Grote prijsverschillen

De prijzen tussen verschillende postcodegebieden lopen flink uiteen. Dat je bijvoorbeeld in de stad meer betaalt dan in het dorp, en dat sommige steden duurder zijn, is al langer bekend. Maar ook op kleiner niveau lopen de verschillen flink op.

Zeker binnen steden variëren de prijzen vaak, soms zelfs in dezelfde straat. In het meest extreme geval, aan de Dorpsweg in Rotterdam, loopt het verschil op tot ruim 463 euro per jaar. Op nummer 189 betaal je bij verzekeraar Lancyr 53,22 euro per maand. Iets verderop, op nummer 64, betaal je maar liefst 91,86 euro.

Miniatuurvoorbeeld

Premie op microniveau

Hoe dat komt? Veel verzekeraars maken bij het bepalen van de premie gebruik van data die ze hebben over je postcodegebied. Vinden er bijvoorbeeld meer ongelukken plaats, dan is de gemiddelde premie er hoger. In grote steden bestaan lange straten soms uit meer dan één postcodegebied. Daarom kunnen er prijsverschillen bestaan.

Sommige verzekeraars gaan zelfs nog een stapje verder. "Ons rekenmodel maakt voor elk huishouden een inschatting van het risicoprofiel en de daarop gebaseerde benodigde premie", zegt verzekeraar Generali tegen Pricewise. "Dat gebeurt op basis van verschillende openbare databronnen. Deze data hebben wij vastgelegd op het niveau van postcode, huisnummer en toevoeging."

Overigens loont het ook om verzekeraars onderling te vergelijken, want ook daar kunnen de verschillen soms flink oplopen.