Geld en Werk

Ga je trouwen? Let op: je moet misschien toeslagen terugbetalen

17 november 2017 17:07 Aangepast: 17 november 2017 18:32
Een koppel ondertekent de trouwakte. Beeld © ANP Foto

Trouwen is geen goedkope gebeurtenis, zeker niet als de Belastingdienst je een paar maanden later nog een gepeperde rekening stuurt. De reden: je hebt onterecht toeslag ontvangen, en die moet je terugbetalen. "Dit kan mensen duizenden euro's kosten."

Op 22 september 2017 trouwde Hanneke Corbijn-Butler met haar vriend. Dat deden ze op een vrijdag in Zeeland, met al hun familie en vrienden erbij. Meteen na het weekend vertrokken Corbijn-Butler en haar man op huwelijksreis: een rondreis door Ierland. "Echt een aanrader", zegt ze.

De verrassing die ze thuis aantroffen na twee weken vakantie, was minder fijn. Op de deurmat lag er een brief van de Belastingdienst: of Corbijn-Butler even 858 euro aan teveel ontvangen zorgtoeslag wilde terugbetalen.

Belastingdienst gaf geen krimp

Corbijn-Butler belde meteen de Belastingdienst, maar die gaf geen krimp: door hun huwelijk waren zij en haar man fiscale partners geworden over heel 2017. En dus moest alle ontvangen zorgtoeslag worden terugbetaald. Ze is niet de enige: op een Facebookpost van de pas getrouwde Irene van Zwol-Smit, gericht aan de Belastingdienst, kwamen zo'n vijfduizend reacties van mensen die de situatie herkenden. De woede is groot.

"Wij zien het honderden keren per jaar gebeuren", vertelt ook Tamara Tamis van de belastingservice van vakbond FNV.  "Mensen zijn zich er lang niet altijd bewust van dat met hun huwelijk ook een fiscaal partnerschap ontstaat."

De tekst loopt door na het kader

Toeslag terugbetalen na je bruiloft: zo zit het

Zorgtoeslag is, net als andere toeslagen, een voorschot. Aan het begin van het jaar berekent de Belastingdienst aan de hand van de gegevens die ze hebben, op welk voorschot jij recht hebt. Aan de hand van je belastingaangifte kijkt de dienst of je inderdaad zoveel verdiend hebt als zij dachten. Wie meer verdiend heeft, moet toeslag terugbetalen. Hoeveel je moet terugbetalen hangt af van hoeveel meer je bent gaan verdienen.

Wanneer je gaat trouwen, of een geregistreerd partnerschap aangaat, verandert je financiële status. Voor de Belastingdienst word je dan automatisch toeslagpartner. Dat wil zeggen dat de inkomens van jou en je partner opgeteld worden en dat over dat opgetelde bedrag jullie totale toeslag berekend wordt.

Maar let op, want de Belastingdienst kijkt verder terug dan het moment van trouwen. Wanneer jullie voor het huwelijk al samenwoonden, maar geen toeslagpartners of fiscale partners waren, telt de Belastingdienst jullie beide inkomens vanaf het begin van het jaar bij elkaar op.

Als jij of je partner dus voor die tijd zorgtoeslag ontving en jullie inkomens komen door te trouwen boven de toeslaggrens (35.500 euro voor een stel voor zorgtoeslag), moet je alle ontvangen toeslag uit dat jaar terugbetalen. En dat bedrag kan flink oplopen.

Onduidelijk

Corbijn-Butler snapt dat de Belastingdienst gewoon de regels volgt. Toch voelt de situatie onrechtvaardig. "Ik heb in december 2016 de Belastingdienst gebeld met de vraag of ik dit jaar nog wel recht zou hebben op zorgtoeslag, omdat ik in september zou gaan trouwen", vertelt ze.

Uit haar omgeving had ze verhalen gehoord van mensen die veel geld moesten terugbetalen, en dat wilde ze voorkomen. "Ze hebben toen de hele website met me nagelopen en uiteindelijk gezegd: ja, je hebt tot je huwelijk nog recht op zorgtoeslag."

Miniatuurvoorbeeld

Hanneke Corbijn-Butler bladert door haar trouwalbum.

In augustus, een ruime maand voor haar huwelijk, zette Corbijn-Butler haar zorgtoeslag stop. Ruim op tijd, dacht ze toen. Veel te laat, blijkt nu. Dat het de Belastingdienst zelf was die haar verkeerd voorlichtte, verandert niets aan de zaak. "Ik kreeg alleen de horen 'sorry dat je verkeerd bent ingelicht, maar zo is de situatie en daar kunnen we niets aan veranderen'", vertelt ze.

'Belastingdienst is veel te gemakkelijk'

De Belastingdienst wijst te gemakkelijk naar de wet die je maar moet kennen, vindt Tamis. Volgens haar zijn de regels veel te onduidelijk, met soms grote gevolgen. "Dit kan mensen duizenden euro's kosten."

Corbijn-Butler is het daarmee eens. Toen ze na het ontvangen van de rekening op de website van de Belastingdienst wilde uitzoeken hoe het nou eigenlijk zat, kwam ze er nog altijd niet uit. "De situatie staat er compleet onduidelijk uitgelegd."

Waarschuwing bij ondertrouw

Als het aan Tamis ligt, gaat de Belastingdienst mensen veel duidelijker maken wat de gevolgen van een huwelijk kunnen zijn voor toeslagen. En ze is niet de enige met die mening. Meerdere belastingdeskundigen pleiten in gesprek met RTL Z voor duidelijkere informatie vanuit de Belastingdienst, zoals een waarschuwing wanneer je in ondertrouw gaat.

Voor Corbijn-Butler komt dat te laat. Zij moet uiterlijk 1 december haar te veel ontvangen toeslag hebben terugbetaald. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore