Geld en Werk

Mismatch in het mbo: dit roc heeft er een antwoord op

17 november 2017 13:38 Aangepast: 14 december 2018 10:36
Een leerling en docent van de opleiding verspaningstechnoloog in Nieuwegein. Beeld © Tech College Nieuwegein

Bedrijven moeten meer samenwerken met het mbo, stelt de Sociaal-Economische Raad vandaag in een advies. Het Tech College roc Midden Nederland doet dit al jaren. "Op verzoek van bedrijven starten we opleidingen en maken we samen lesprogramma's."

Robert Koch, directeur van het Tech College in Nieuwegein, startte twee jaar geleden de opleiding tot verspaningstechnoloog. Verspaners werken met hightech draai- en freesmachines aan onderdelen van instrumenten en machines, die bijvoorbeeld gebruikt worden in ziekenhuizen en de ruimtevaart.

Opleiding aanpassen

Een bedrijf in de regio Utrecht was met het verzoek voor zo'n opleiding bij hem gekomen, omdat er nog geen gespecialiseerde opleiding voor was. Het eerste jaar had de opleiding zeven leerlingen, dit jaar 23. Het Tech College werkt hiervoor samen met het OpleidingsBedrijf Metaal (OBM), dat de opleiding betaalt en afgestudeerden ondersteunt bij het vinden van een baan.

Deze samenwerking is voor Koch de normaalste zaak van de wereld geworden. "Wij zitten regelmatig met bedrijven om de tafel en passen de opleidingen aan aan hun wensen. Het ene bedrijf vraagt specifieke vakmannen, het andere breder opgeleide technici die zich bezig gaan houden met de toekomst."

'Beter samenwerken'

De Sociaal-Economische Raad (SER) stelt vandaag in een advies aan de minister van Onderwijs dat de samenwerking tussen het middelbaar beroepsonderwijs en het bedrijfsleven beter kan. 

Zoals al vaker is geconstateerd, dreigen er volgens de SER 'meer mismatches tussen vraag en aanbod te ontstaan'. Zo verdwijnen er in de ene sector banen, terwijl er in andere sectoren een tekort aan gekwalificeerd personeel is. Nu al kampen sectoren zoals de installatiebranche, bouw, zorg en onderwijs met niet of moeilijk te vervullen vacatures.

Dichtbij elkaar zitten

"Ik kijk hier iets genuanceerder naar hoor", zegt Koch, gevraagd naar de uitspraken van de SER. "Die mismatch op de arbeidsmarkt bestaat al veel langer en opleidingen zijn hier ook mee bezig. Wij kijken ook naar bestaande opleidingen en hoe we die up-to-date houden." 

De school is altijd op zoek naar bedrijven die gastcolleges willen geven, omdat het bedrijfsleven volgens het roc veel beter weet waar de markt naar toe gaat dan het onderwijs. Koch: "Dicht bij elkaar zitten is belangrijk."

Het opzetten van nieuwe opleidingen levert volgens hem zeker wat op. "Het rendement van onze opleidingen, dus het aantal mensen dat na de opleiding werk vindt in de sector, ligt tussen de 68 en 82 procent." 

 
Miniatuurvoorbeeld

Een verspaner in overleg met een medewerker. (Foto: Tech College Nieuwegein) 

Bedrijven weten andersom zijn roc ook te vinden. "Medewerkers worden soms teruggestuurd naar de schoolbanken voor een cursus of aanvullende opleidingen. Wij zijn dan ook vier avonden in de week open."

Om er voor te zorgen dat het tekort aan met name technici niet te veel oploopt, moeten jongeren volgens hem al wel eerder enthousiast gemaakt worden voor beroepen waarin veel werk te vinden is. Bij het Tech College wordt dit gedaan door collegetours, een jaarlijks Feest van de Techniek voor 1500 vmbo'ers en voorlichting.

Instroom

Om dat enthousiasme en de instroom van vmbo-leerlingen naar technische opleidingen te vergroten, is er in Nieuwegein een Tech Campus opgezet. "Vmbo-scholen hoeven zo niet te investeren in dure materialen en geven hun lessen op onze campus." 

Koch is blij dat basisscholen in 2020 verplicht techniekles moeten geven. Hoe meer enthousiasme en liefde voor techniek, hoe beter vindt hij. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore