Geld en Werk

Europese Rekenkamer: 45 miljard voor Griekenland wellicht voorgoed weg

16 november 2017 11:30 Aangepast: 16 november 2017 11:32
Beeld © AFP

Het is onzeker of we de 45 miljard euro die in de hervorming van de financiele sector in Griekenland is gestopt, ooit nog terugzien. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een kritisch rapport over het handelen van de Europese Commissie tijdens de Griekse schuldencrisis.

Volgens de Rekenkamer had de Europese Commissie veel te weinig ervaring met dit soort situaties en dat was te zien aan de manier waarop het de Griekse financiële crisis probeerde aan te pakken. Ook ontbrak een goede voorbereiding en werden maatregelen achteraf niet altijd uitgebreid geanalyseerd. 

"Op alle beleidsterreinen liep een aantal belangrijke hervormingen aanzienlijke vertragingen op in de uitvoering of was deze niet doeltreffend", schrijft de Rekenkamer.  

45 miljard kwijt?

Het bontst is het gemaakt bij de hervorming van de financiële sector. Van de in totaal 45 miljard euro die in het bankwezen werd gepompt, 'kan mogelijk slechts een klein deel worden teruggewonnen', schrijft de Rekenkamer.  

Daarnaast is er op het gebied van de hervormingen nogal wat aan te merken. "Een diepgaande analyse [...] levert een gemengd beeld op", schrijft de Rekenkamer. "De belasting- en overheidshervormingen hebben tot budgettaire besparingen geleid, maar de uitvoering van de structurele componenten was zwakker."

Crisishulp

Sinds de Griekse crisis in 2010 uitbrak heeft de EU in totaal zo'n 386 miljard euro aan leningen beschikbaar gesteld aan Griekenland. Het laatste aanpassingsprogramma loopt nog tot in 2018. Dan moet het land weer op eigen benen kunnen staan en tegen normale tarieven op de financiële markten kunnen lenen.

De Rekenkamer is daarbij wel kritisch op het feit dat Griekenland anno 2017 nog altijd niet zonder financiële steun kan. Dat duidt er volgens de Rekenkamer op dat de eerste steunprogramma's, samen goed voor ruim 282 miljard, 'niet volstonden'. Pas bij het derde steunpakket ging dat wat beter.

Geen controle op rol ECB

Kritisch is de Europese Rekenkamer ook op de rol van de ECB. De ECB had een grote rol in de totstandkoming van de Griekse reddingsoperatie, maar nooit is expliciet gemaakt hoe de taakverdeling binnen de 'trojka' van Commissie, ECB en het IMF precies liep. De samenwerking was vaak informeel en daardoor niet transparant.

Het ECB weigerde mee te werken aan de onderzoeken van de Rekenkamer en heeft amper stukken vrijgegeven die het onderzoek konden helpen. Volgens de ECB heeft de Rekenkamer 'geen mandaat' om de ECB te onderzoeken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore