Geld en Werk

Gezocht: 120.000 mensen voor de Nederlandse techindustrie

16 november 2017 07:12 Aangepast: 16 november 2017 10:16
Een werknemer in een fabriek van chipproducent NXP. Beeld © ANP

De komende twaalf jaar moeten er 120.000 vacatures vervuld worden in de technologische industrie in Nederland. Alleen dan kan de techindustrie een bepalende rol blijven spelen in de groei van de Nederlandse economie.

Dat stelt het Economische Bureau van ING in het rapport 'My Smart Industry - Slimmer groeien, sneller groeien'. Nederland speelt volgens ING met bedrijven als chipmachinemaker ASML, chipproducent NXP en technologieconcern Philips internationaal een bepalende rol.

De industrie, die goed is voor 286.000 banen, zal dit jaar een groei van 10 procent laten zien. Daarmee is het één van de groeimotoren van de Nederlandse economie.

Ook de komende jaren kan de groei volgens de bank aanzienlijk zijn. Maar dan moeten wel een aantal hobbels worden genomen, waaronder het invullen van vacatures. Door de groei en de 70.000 medewerkers die de komende jaren met pensioen gaan 

Zie ook: Tech-industrie goed voor 10.000 nieuwe bedrijven

Volgens ING geeft een kwart van de bedrijven in de sector nu al aan te kampen met een tekort aan vakkundig personeel, wat een belemmering is voor de activiteiten en daarmee de groei. De bank stelt daarnaast dat de roep om hoogopgeleide mensen alleen maar luider zal worden.

Eerder dit jaar kwam het CBS ook met cijfers over het personeelstekort in de ICT-sector. Eén op de vier bedrijven gaf aan minder te kunnen produceren doordat er te weinig personeel is. Het UWV waarschuwde toen dat niet alleen de ICT maar ook de zorg en de bouw zulke tekorten hebben dat bedrijven in die sector niet meer kunnen groeien. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van