Geld en Werk

Deliveroo-koerier stapt naar de rechter om zzp-constructie

15 november 2017 23:35 Aangepast: 16 november 2017 10:10
Beeld © ANP

Etenbezorgdienst Deliveroo gaat alle koeriers die in loondienst zijn vervangen door zzp'ers. Een deel van de riders, zoals Deliveroo ze noemt, komt daar tegen in opstand. Een van het start zelfs een rechtszaak tegen het bedrijf.

De 1750 koeriers van Deliveroo moeten vanaf februari verder als zzp'er. Volgens het bedrijf zelf is dat juist goed voor de bezorgers, omdat ze als zelfstandige meer geld zouden kunnen verdienen.

Asociaal besluit

Maar daar is lang niet iedereen het mee eens. Een deel van de Deliveroo-bezorgers heeft een eigen belangenvereniging, de Riders Union, opgericht met steun van het FNV, om zich te verzetten tegen de maatregel. Een van die bezorgers stapt naar de rechter.

Ook in politiek Den Haag is er weerzin tegen het verzelfstandigen van de werknemers. PvdA-voorman Lodewijk Asscher was als minister er al zeer kritisch over en noemde het besluit om 'minderjarigen onverzekerd door de stad te laten fietsen voor jouw (Deliveroos, red.) winst' eerder al 'asociaal'.

De critici maken zich zorgen over de positie van zelfstandigen. "Onverzekerd op een fiets, opgejaagd door stukloon, zonder zekerheid van inkomen en zonder pensioen op te bouwen. Het is een triest verdienmodel'', was het harde oordeel van Maurice Limmen van het CNV.

Rechtszaak

Sytze Ferwerda, een van Deliveroos riders, wil nu een rechtszaak aanspannen. Volgens hem hebben de Deliveroobezorgers straks een verkapt dienstverband. Dat betekent dat het bedrijf doet alsof het zelfstandigen zijn, maar in de praktijk zijn ze eigenlijk gewoon in dienst.

Dat mag niet, want dan heeft het bedrijf wel de lusten, maar niet de lasten, zoals sociale premies en verzekeringen voor werknemers. Omdat fietsen door een stad gevaarlijk kan zijn, schiet vooral dat laatste veel mensen in het verkeerde keelgat.

Belazerd

"Ik ben student, ik ben geen eigen bedrijfje", zegt Ferwerda. "Mijn werkgever belazert me. Die wil uit winstoogmerk mij alle risico's geven."

Yorick Bleijenberg van de Riders Union deelt de analyse van Ferwerda. Volgens hem willen de investeerders van Deliveroo dat het bedrijf naar de beurs gaat en daarom worden volgens hem alle lasten naar de werknemers geschoven. Hij juicht de zaak van Ferwerda dan ook toe.

Cowdfunding

Maar daarvoor heeft Ferwerda wel geld nodig. Via crowdfunding wil hij 7500 euro ophalen voor een advocaat. Daarin wordt hij gesteund door de PvdA en het FNV.

Kansloos lijkt Ferwerda niet te zijn. Volgens arbeidsrechtadvocaat Peter van de Brink heeft de zaak kans van slagen en zou dan ook grote gevolgen kunnen hebben voor andere bedrijven die op een vergelijkbare manier werken.

Grenzen van de wet

In een reactie laat Deliveroo weten dat de meeste bezorgers juist meer flexibiliteit willen en dat het zzp-model daar de beste manier voor is. Volgens het bedrijf zou het wel meer 'collectieve zekerheden' wíllen bieden aan de riders, maar lopen ze daarbij aan tegen de grenzen van de Nederlandse wet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore