Geld en Werk

Deze online oogmeting gaat opticiens slapeloze nachten bezorgen

16 november 2017 09:15 Aangepast: 16 november 2017 16:24
Beeld © Getty Images

Men neme een computer, een smartphone, drie meter ruimte en voilà: binnen twintig minuten weet je welke brilsterkte je hebt. De Nederlandse startup Easee is de eerste die zo’n online oogmeting in Europa aanbiedt. "Dit gaat grote gevolgen hebben voor opticiens."

Brillenmerk Ace & Tate - dat groot werd met online brillenverkoop - gaat samenwerken met de startup door de oogmeting te integreren op zijn eigen website. "Dat betekent dat onze klanten kunnen kiezen voor een offline test in een van onze winkels of voor deze online test op de site", vertelt Mark de Lange, oprichter van Ace & Tate.

Yves Prevoo is twee jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de Easee-test. Naast Ace & Tate is Prevoo in gesprek met meer partners die de test gaan aanbieden aan klanten.

Net als bij de opticien

De oogmeting is nu al gratis uit te voeren op de website van Easee zelf. Door de grote drukte kan het zo zijn dat het niet altijd goed werkt. Prevoo adviseert het dan later nog eens te proberen.

Eerst beantwoord je een aantal gezondheidsvragen, daarna moet de computer juist worden ingesteld en dan krijg je - net als bij de opticien - lettertjes op het scherm te lezen en symbolen te zien. Een kwartier later weet je je oogafwijking. En dat allemaal terwijl je thuis zit.

Voor 19 euro kun je de uitslag laten controleren door een optometrist. Die kijkt of je de test goed hebt uitgevoerd. Als die akkoord heeft gegeven, kun je met je 'brilrecept' overal terecht.

Medisch hulpmiddel

Het Amerikaanse Opternative biedt al een soortgelijke test aan, maar Easee is de eerste in Europa. "We zijn zelfs CE gecertificeerd als 'medisch hulpmiddel’, een verplichting van de Europese Commissie", zegt oprichter Yves Prevoo.

Oogarts Robert Wisse van het UMC Utrecht is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de oogtest. "We hebben bijvoorbeeld meegedacht over hoe je de gezondheidsvragen moet formuleren en welke symbolen en letters je moet laten zien."

Wake up call

Wisse is enthousiast over de meting. "Als de app doet wat het belooft, kan dit grote gevolgen hebben voor opticiens en de fabrikanten van oogmeetapparatuur", voorspelt Wisse. De oogarts doet nu verder onderzoek. "Ik heb de pilotresultaten gezien. Het kan werken, maar om dat zeker te weten, gaan we meer onderzoek doen."

Oogarts Peter Ringens is secretaris van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap. Hij juicht nieuwe ontwikkelingen toe, maar zet wel vraagtekens bij de online test. "Wie twee uur Candy Crush speelt op de iPad, krijgt vermoeide ogen en kan daarna minder scherp kijken. Bij de online test is er niemand aanwezig die dit corrigeert." Ringens hamert op meer onderzoek en raadt mensen voorlopig aan om na de onlinemeting toch ook naar de opticien of optometrist te gaan.

De Lange van Ace & Tate ziet de meting als een ‘wake up call’ voor de gevestigde orde. "De onafhankelijke opticien die nu met de verkoop van vijf brillen per week een goede business denkt te hebben, moet zich zorgen gaan maken. Die tijd is binnenkort echt voorbij. Je moet je onderscheiden, meer service bieden."

De markt is er rijp voor

Tot voorkort was een online oogmeting niet heel nuttig, omdat je voor het kiezen van het juiste montuur toch altijd naar de winkel moest. Dat is inmiddels niet meer zo. Het is gebruikelijker om brillen online te kopen, net als kleding. Prevoo: "De markt is er nu rijp voor."

Het zwakke punt van de online test zit vooralsnog vooral bij de gebruiker. Als die zijn verkeerde oog afdekt of een vraag verkeerd beantwoordt, dan krijg je een verkeerde uitslag. Prevoo van Easee: "Om dat te voorkomen zitten er controlevragen in de test en controleert een optometrist de resultaten. Bij een inconsistente uitslag krijg je geen brilrecept."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore