Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vrouwen verdienen minder, 'moeten harder onderhandelen'

Archieffoto. Beeld © Getty Images

Slecht nieuws voor vrouwen uit het Nationaal Salarisonderzoek: ze verdienen structureel minder dan mannen, zeker nadat ze de dertig zijn gepasseerd. Hoe kan dat? En belangrijker, hoe kunnen ze beter onderhandelen?

Vrouwen onder de 36 verdienen 4 procent minder dan mannen, maar als vrouwen 36 of ouder zijn, dan loopt dat verschil op tot 8 procent, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Business Universiteit Nyenrode en Intermediair.

Uit eerdere berekeningen van het CBS, waarin twintig kenmerken als ervaring, opleidingsniveau en het verschil tussen deeltijd en voltijd zijn meegenomen, kwam ook al een groot inkomensverschil van gemiddeld zo'n zeven procent. De oorzaken daarvan kunnen 'niet worden vastgesteld', stelde het CBS daarbij.

Maatschappelijk onaanvaardbaar

Volgens Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode en mede-auteur van het onderzoek van vandaag, is er wel degelijk sprake van seksediscriminatie. "Maar belangrijker dan dat, het is maatschappelijk onaanvaardbaar", zegt hij.

Wat de oorzaak ook is, feit blijft dat er een verschil in salaris bestaat. Maar vrouwen kunnen er zelf een rol in hebben dit op te lossen. Hoewel je salaris van een hoop factoren afhangt, geldt bij veel bedrijven nog altijd: wie vraagt, die krijgt eerder wat.

'Te snel tevreden'

Volgens Van Muijen zijn vrouwen vaak te snel tevreden met hun salaris. Uit zijn onderzoek blijkt dat 56 procent van de vrouwen vindt dat ze een 'rechtvaardig' salaris verdient, ook al ligt hun salaris lager, tegenover 50 procent van de mannen. Van Muijen raadt vrouwen dan ook aan harder te onderhandelen.

"Bij vrouwen kun je heel gemakkelijk op bepaalde knoppen drukken, veel meer dan bij mannen", ziet Jeanette Haas van De Onderhandelcoach. "Dan gaan ze bijvoorbeeld onderhandelen over hun salaris en zegt een hr-manager 'Goh, ik wist niet dat jij zo veel om geld gaf'. Vrouwen zijn dan sneller geneigd om in de verdediging te schieten en daarmee hun eigen positie onderuit te halen."

HR-managers maken gebruik van de verschillen tussen mannen en vrouwen, denkt ook Charlotte Melkert van recruitment- en consultancybureau Female Investments. "Ze verwachten bij vrouwen wat minder weerstand."

Trucs van managers

Van die wetenschap kun je gebruik maken. Wees je bewust van de trucs die hr-managers gebruiken om je kleiner te maken. Als ze een salarisverhoging afwijzen in het belang van het bedrijf, benadruk dan waarom juist jij belangrijk bent voor het bedrijf, het liefst met concrete voorbeelden. 

"Veel vrouwen gaan zo'n gesprek aan met de gedachte 'ik probeer het gewoon en ik zie wel hoever ik kom'", zegt Haas. "Maar het is veel beter om iets concreets neer te leggen. Dan wordt het voor de ander duidelijker wat je wilt en heb je zelf ook meer houvast."

Nee is niet het eindstation

Als je 'nee' te horen krijgt, denk dan niet dat het daar stopt. Veel managers geven in eerste instantie een hardere 'nee' dan echt nodig is, zegt Haas. "Vraag bijvoorbeeld wat er nodig is om van die 'nee' een 'ja' te maken, of wanneer het wel kan." Soms is het ook gewoon een kwestie van volhouden. "Blijf vragen, als je echt vindt dat het nodig is. Vaak blijkt dan er dan ineens toch wat mogelijk."

Een andere valkuil om te vermijden: het gebruik van twijfel- en verkleinwoorden. "Wij zeggen altijd: hou je zinnen kort. Hoe langer je zinnen worden, hoe groter de kans dat je woorden als 'eigenlijk' of 'misschien' gaat gebruiken", zegt Melkert. Wees duidelijk over wat je wil; verkleinwoorden verkleinen het belang dat mensen hechten aan je boodschap. 

Geen salarisverhoging? Probeer de secundaire arbeidsvoorwaarden

Tenslotte: ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onderdeel van je salarisonderhandeling. Die kun je inzetten. Bij grote Amerikaanse bedrijven gebruiken ze allerlei lokkertjes in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo krijgen medewerkers van Airbnb elk jaar 2000 dollar reisgeld en mogen ze hun hond meenemen naar het werk. Bij Google mogen medewerkers gratis eten, op van topniveau

Ofwel: krijg je die extra salarisverhoging niet? Denk dan eens aan een treinabonnement of laptop van de zaak. Verplaats je in je manager, en bedenk wat wel mogelijk is.

Meer over salarisonderhandelingen:

  • Na hun 36e gaan vrouwen een stuk minder verdienen dan mannen, blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Business Universiteit Nyenrode en Intermediair.
  • Praten over je vorige salaris is maar een klein onderdeel van de salarisonderhandelingen. Met deze tips maak je van de hele onderhandeling een succes.
  • Deze bedrijven kennen geen salarisonderhandelingen. Alle salarissen zijn er openbaar. Eerlijker voor iedereen, vinden zij.