Het aantal werkenden met een burn-out is in twee jaar tijd met liefst vijftig procent gestegen. Inmiddels heeft liefst 15 procent van de vrouwen en 9 procent van de mannen een burn-out gehad.
De cijfers komen uit onderzoek van universiteit Nyenrode en vakblad Intermediair, waaruit de Volkskrant vanmorgen publiceert. Voor het onderzoek werden 72.000 mensen ondervraagd en was bovendien van belang dat ook een huisarts de burn-out had vastgesteld. Daarin is dit onderzoek uniek, schrijft de krant. Andere onderzoeken vragen vooral naar de eigen beleving van de werkenden.
Het kan iedereen overkomen: een burn-out
Wildgroei van tijdelijke contracten
Nyenrode-onderzoeker Jaap van Muijen wijt de toename aan de 'wildgroei van tijdelijke contracten'. Het verband is volgens hem glashelder: wie een vast contract heeft, of een partner met een vast inkomen, blijkt veel minder risico te lopen op een burn-out.
De meeste burn-outs vinden plaats bij werkende twintigers en dertigers. Dat kan te maken hebben met het feit dat juist deze leeftijdscategorie veel meer werkt met tijdelijke contracten, maar het kan ook goed komen omdat deze generatie meer 'gepamperd' is, zeggen deskundigen.
Meer op rtlnieuws.nl:
Hoe bied je weerstand aan die veeleisende baas? 'Zég het gewoon als het te veel is'