Geld en Werk

Station Eindhoven krijgt Jumbo: 'Dit is het begin van een lawine aan Jumbo's'

14 november 2017 16:29 Aangepast: 15 november 2017 08:51
Beeld © Jumbo

Op het treinstation Eindhoven opent woensdagochtend de eerste compacte Jumbo-supermarkt. De supermarktketen opent hiermee de aanval op de Albert Heijn to go. En het Veghelse bedrijf heeft goede kaarten: "Jumbo heeft een streepje voor op Albert Heijn."

De stationswinkel gaat Jumbo City heten. Reizigers kunnen er van ’s ochtends 7 uur tot ’s avonds 23 uur terecht voor verse broodjes, tussendoortjes of een kop koffie. Het is een kleine winkel waar een paar duizend artikelen worden verkocht. Ter vergelijking: bij een gemiddelde Jumbo-supermarkt liggen 24.000 producten in de schappen.

Jumbo, dat niet in wil gaan op vragen van RTL Z, zegt in een persbericht dat het gaat om 'lekkere, gezonde en verse' producten voor klanten die weinig tijd hebben. De vraag is of die reizigers zitten te wachten op nog zo’n stationsupermarkt. Op 46 treinstations zit immers al een AH to go, de compacte winkel van concurrent Albert Heijn.

Jumbo heeft een streepje voor

Supermarktdeskundige Paul Moers denkt van wel. Hij beaamt hij dat de twee winkelformules veel op elkaar lijken, maar Jumbo heeft volgens Moers 'een streepje voor'.

Jumbo profiteert van de kennis en ervaring van La Place. De restaurantketen die Jumbo begin 2016 heeft overgenomen van het failliete moederbedrijf V&D. "Daar hebben ze echt verstand van lekker eten." Datzelfde geldt voor hun ervaringen met de versmarkt Foodmarkt.

Jumbo zet dan ook groots in op kwaliteit. Daar waar AH to go vooral een klein assortiment van de gewone Albert Heijn-supermarkt verkoopt, concentreert Jumbo City zich veel meer op verse producten.

Vers

Vers bereide sushi, ter plekke belegde broodjes en yoghurt van de tap. Juist dit verschil is de reden waarom de NS de Jumbo-winkel heeft toegelaten op het station in Eindhoven. "We zijn op zoek naar een mix van verschillende winkels. Deze winkel leek ons als experiment een geschikte aanvulling", zegt een woordvoerder van de NS.

Volgens de NS zijn er geen plannen voor een Jumbo op andere treinstations, maar er gaan wel veel meer Jumbo City’s op andere plaatsen worden geopend. Jumbo wil niet zeggen hoeveel. Volgens Moers gaat het om honderd vestigingen. "Dit is pas het begin van een lawine aan Jumbowinkels. Jumbo houdt van vaart maken."

Gezonde concurrentie

Die andere vestigingen komen vooral op plekken te staan waar veel mensen komen, zoals binnensteden. "Denk aan winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht", zegt Moers.

Nederland telt inmiddels 4200 supermarkten en wel 25 supermarktmerken. Is er wel plek voor nóg meer supermarkten? Ja, zegt Moers. "De foodmarkt blijft voorlopig doorgroeien."

Dat denkt Albert Heijn ook. "Wij zien nog steeds groei, maar je moet goed kijken welke plekken rendabel zijn. Voor AH to go geldt dat er veel mensen moeten langslopen", zegt een woordvoerder van AH. Over de komst van Jumbo City maken ze zich bij Ahold geen zorgen. "Concurrentie is gezond."

`