Geld en Werk

Eigenaars Librije openen restaurant op Bonaire

14 november 2017 17:03 Aangepast: 14 november 2017 17:04
Jonnie en Thérèse Boer. Beeld © ANP Foto

Het was altijd een droom voor Librije-eigenaars Jonnie en Thérèse Boer: een restaurant openen in het buitenland. Toen het juiste plan voorbijkwam, op hun geliefde eiland Bonaire nog wel, grepen ze hun kans. Morgen gaat het restaurant open, er wordt al volop getest.

"Ik zit net naar livebeelden van het ontbijt te kijken", zegt Jonnie Boer glunderend als hij aan de telefoon komt. "Ze serveren het ontbijt en hebben het heel druk." Hij heeft elf camera's opgehangen in het restaurant en in de keuken, vertelt hij. "Zodat ik altijd mee kan kijken."

Want Brass Boer wordt dan een restaurant van Jonnie en Thérèse Boer, de eigenaars van driesterrenzaak de Librije in Zwolle, zelf zullen ze er maar een paar keer per jaar te vinden zijn. De rest van de tijd wordt het restaurant gerund door hun team. Onder goedkeurend oog van Jonnie zelf, dus.

Direct enthousiast

Ze wilden het al langer, een restaurant openen in het buitenland, vertelt Thérèse Boer. Toen de eigenaar van Delfins Beach Resort op Bonaire langskwam met de vraag of ze het restaurant in zijn resort wilden runnen, waren ze direct enthousiast.

"We zijn gek van Bonaire", zegt ze. "We komen er al heel lang, en de eigenaar was al best ver met het resort. Het is niet superluxe, maar wel goed verzorgd, met een fijne uitstraling. Dat was voor ons heel belangrijk."

Geen nieuwe Librije

Brass Boer wordt geen tweede (of derde) Librije. "Librije, en ook Librije's Zusje, zijn van heel hoog niveau. Dit wordt echt een beachrestaurant", zegt Thérèse. "We hebben het ook zo ingericht, met veel hout en palmen, dat het een relaxte sfeer zal krijgen."

Miniatuurvoorbeeld

Foto: Brass Boer

Toch komt er wel wat Librije terug in Brass Boer. De chef, Stefan Martens, is opgeleid in de keuken van de Librije. Hij wordt vergezeld door een klein team van Librije-personeel. Op de kaart staan wat omgebouwde klassiekers van de Librije, gecombineerd met lokale gerechtjes en producten.

Kibbeling van koraalduivel

In augustus zijn Jonnie en Thérèse een paar weken het eiland overgereisd om te spreken met lokale producenten en inspiratie op te doen voor de nieuwe kaart. "We hebben bijvoorbeeld gedoken naar koraalduivel", vertelt Thérèse. "Die staat nu als kibbeling op de kaart."

De koraalduivel is bepaald niet inheems op Bonaire en groeide de laatste jaren uit tot een ware plaag. Een simpele manier om de explosieve groei in toom te houden? Ze opeten. Als kibbeling, bijvoorbeeld.

Geitenstoof

Verder op de kaart: de Thaise kippensoep tom kha kai, maar dan met leguaan, en een cactussoep gebaseerd op de soep die Jonnie en Thérèse bij een gezin thuis te eten kregen. "Het is leuk om te zien dat ook op zo'n klein eiland zoveel ambacht is", zegt Thérèse, "om hun producten te leren kennen en juist die dan ook te gebruiken."

Miniatuurvoorbeeld

Foto: Brass Boer

In totaal zal de kaart bestaan uit veertien kleine gerechtjes, aangevuld met grotere gerechten om te delen. "We hebben bijvoorbeeld een heel lekkere geitenstoofpot op de kaart staan om te delen", zegt Jonnie. "Dat is echt een lokale specialiteit."

Prijs

Een ander groot verschil met de Nederlandse Librije-tak: de prijs. Het beachrestaurant wordt een stuk zachter geprijsd dan de sterrenzaken in Nederland.

"De vaste gasten van de Librije komen eens in het halfjaar, of eens in het jaar", zegt Thérèse daarover. "We zitten in het hogere segment, en zitten vaak vol. Hier kunnen gasten juist vaker terugkomen en veel genieten van alles wat we bieden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore