Geld en Werk

Goede leidinggevende is niet té intelligent: IQ zit slimme baas soms in de weg

14 november 2017 13:02 Aangepast: 14 november 2017 13:44
(Archieffoto) Beeld © iStock

Je zou zeggen: hoe intelligenter je baas, hoe beter hij leiding kan geven. Maar uit nieuw psychologisch onderzoek blijkt dat je baas ook té intelligent kan zijn: mensen met een hoog IQ blijken relatief vaak minder goede leiders.

Wetenschappers van de Universiteit van Lausanne (Zwitserland) testten de stelling dat de ideale leidinggevende gemiddeld iets intelligenter is dan de groep mensen aan wie hij leiding geeft. Maar bij bazen met een hoger IQ ​bleken hun leiderschapskwaliteiten niet gelijk op te gaan met hun intelligentie. Sterker nog: zijn IQ zit de écht intelligente leidinggevende in de weg.

Doelmatig leiderschap

De onderzoekers keken naar 379 mensen met een leidinggevende functie in het bedrijfsleven. De deelnemers kwamen uit 30 landen (hoofdzakelijk binnen Europa) en werkten in onder meer de banken- en telecomsector, de detailhandel en de horeca. Hun gemiddelde leeftijd was 38 jaar, en 27 procent van de deelnemers was vrouw.

Opvallend: de stijl van leidinggeven van vrouwen werd het best beoordeeld, gevolgd door die van oudere leidinggevenden. Daarnaast bleken persoonlijkheid en intelligentie maatgevend voor een goede score. Tot op zekere hoogte kwam de verwachting van de onderzoekers uit: hoe hoger het IQ van de leidinggevende, hoe beter zijn leiderschapskwaliteiten werden beoordeeld.

Omslagpunt: een IQ van 120

Maar er is een omslagpunt, ontdekten ze. Bij een IQ hoger dan 120 wordt het lastig om beproefde vormen van leiderschap succesvol toe te passen. En bij een IQ hoger dan 128 ontstaat een duidelijk verband met minder doelmatige (of soms ronduit slechte) vormen van leiderschap. Daarbij is het niet zo, constateren de onderzoekers, dat superintelligente bazen vaker een slechte benadering kiezen; ze hebben gewoon meer moeite om de goede benadering te vinden.

Te veel intelligentie kan je baas dus wel degelijk in de weg zitten. Eerder dit jaar liet een ander psychologisch onderzoek ook al zien dat een leider makkelijk te veel charisma kan hebben. Een goede leidinggevende heeft dus hersens én uitstraling – zolang het maar niet te veel is.

Meer op rtlnieuws.nl:
Hebben millennials andere leiders nodig? 'Onzin!'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore