Geld en Werk

Toename brexit-onzekerheid 'voor niemand goed'

14 november 2017 11:24 Aangepast: 14 november 2017 11:24
Beeld © AFP

Met elke dag die de brexit dichterbij komt, lijkt de onenigheid in Groot-Brittannië rondom die brexit weer wat te groeien. Vandaag verdedigt de Britse premier Theresa May in het Britse parlement de eerste versie van de brexit-wet. De EU waarschuwt ondertussen voor een totale mislukking.

Hoofdonderhandelaar namens de EU, Michel Barnier, was er dit weekend duidelijk over. Een complete mislukking van de onderhandelingen noemde hij tegen de Franse krant Le Journal de Dimanche 'een mogelijkheid'. "Iedereen moet er zich op voorbereiden dat dat kan gebeuren." 

Nederlandse bedrijven

Een vergelijkbare boodschap had Cees Oudshoorn gisteren voor premier May. De voorman van VNO-NCW was een van de vijftien vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties die er gisteren bij de May op aandrongen dat er haast gemaakt moet worden met brexitplannen.

Hij stelt dat vier van de vijf Nederlandse bedrijven inmiddels geen vertrouwen meer hebben in een goede afloop van de brexit-onderhandelingen. Aan May maakte hij duidelijk dat 'niemand in dit stadium gebaat is bij nog meer onzekerheid en zeker ondernemers niet'. "We hebben aangegeven dat het Verenigd Koninkrijk met vuur speelt", stelt hij. 

"De Britse premier leek een welwillend oor te hebben voor onze kijk op de zaak", stelt Oudshoorn. Aan de andere kant hamerde ze ook vooral op 'meer flexibiliteit' van de andere EU-lidstaten.

Duidelijkheid in maart

Volgens de werkgevers moet er uiterlijk in maart, een jaar voor het daadwerkelijke vertrek van de Britten, duidelijkheid zijn over de plannen voor een toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Dat betekent dat er op de EU-top in december duidelijke afspraken moeten worden gemaakt over de brexit-rekening. De EU-onderhandelaars hebben meerdere keren gezegd dat pas daarna gesproken kan worden over een handelsdeal.

Moeilijkheden voor May

De Britten proberen ondertussen te redden wat er te redden valt, maar dat gaat moeizaam. Interne strubbelingen in de Conservatieve Partij maken het May niet gemakkelijk. Afgelopen weekend zegden 40 van haar partijleden het vertrouwen in May op

Gisteren probeerde brexit-minister David Davis boze parlementariërs tegemoet te komen door de belofte dat het Parlement mag stemmen over de uiteindelijke brexit-deal.

De parlementsleden kunnen de deal echter niet wegstemmen, ze mogen alleen hun goed- of afkeuring geven aan de voorwaarden waaronder het vertrek gaat plaatsvinden. Desalniettemin werd de toezegging van Davis gezien als een uitgestoken hand richting het parlement.

29 maart 2019

Toch heeft Davis' toezegging de grote verdeeldheid die er heerst in het Britse parlement bepaald niet opgelost. Verschillende parlementsleden zijn nog altijd boos over het feit dat de Britse regering vorige week ineens officieel een datum op de brexit plakte - 29 maart 2019. 

Die datum was op zichzelf geen verrassing, want Artikel 50 schrijft voor dat een land twee jaar na aankondiging van vertrek uit de EU ook echt vertrokken moet zijn. Maar Britse parlementariërs hoopten dat enig uitstel in geval van nood ook nog een optie was. Met een vaststelling van een datum lijkt die kans ineens verkeken.

Juist Nederland zou volgens Oudshoorn baat hebben bij een nette afwikkeling van de brexit, zonodig met uitstel. "De potentiële impact van een harde Brexit is gigantisch", zegt hij. "De Britse regering moet vanaf nu snel concrete stappen zetten en de EU moet hier constructief naar kijken om te voorkomen dat we ons met zijn allen van de spreekwoordelijke klif storten."

Meer op rtlz.nl:
Harde brexitlobby richt pijlen op Nederland en speelt in op handelssentiment

`