Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Modeontwerper Erik Frenken slaags met zakenpartners

Erik Frenken na zijn show op de Mercedes-Benz Fashion Week 2016 in Berlijn Beeld © ANP

Modeontwerper Erik Frenken, die eerder dit jaar onder eigen naam met een nieuw modelabel begon, is in conflict geraakt met zijn vroegere zakenpartners. Die willen voorkomen dat hij eerdere ontwerpen uitbrengt onder eigen label. De Haagse rechter geeft Frenken gelijk.

Erik Frenken is een gerenommeerde modeontwerper, die vier jaar lang hoofdontwerper was bij Victor & Rolf en Avelon, de premiumlijn van jeansmerk Blue Blood. Toen Blue Blood in 2009 failliet ging, zette Frenken Avelon met hulp van geldschieter Ton van Dam voort.

Tegenvallende resultaten

Na een faillissement van Avelon in 2015 werd het bedrijf opnieuw doorgestart, weer met geld van Van Dam en Frenken als creatief directeur. De nieuwe doorstart van Avelon kwam dit keer onder zakelijke leiding van Peter Steenstra, ooit een van de oprichters van het succesvolle modemerk Gsus.

Eind vorig jaar bleken de resultaten echter tegen te vallen. Omdat er ook geen nieuwe investeerders werden gevonden, besloot Avelon de activiteiten te staken.

Eigen modelabel

De mode-ontwerper besloot daarop om onder eigen naam een modelabel te beginnen. Maar daar waren de voormalige zakenpartners van Avelon Fashion niet blij mee. Het modebedrijf stapte naar de rechter om te voorkomen dat Frenken de ontwerpen die hij voor Avelon maakte, gebruikte voor zijn eigen label. Avelon zegt eigenaar van de auteursrechten van die ontwerpen te zijn.

"Er werd nog gesproken over de toekomst, maar uiteindelijk heeft Frenken achter de rug van Avelon om zijn ontwerpen meegenomen, en onder eigen label uitgebracht", aldus advocaat Vincent Rutgers. "Avelon vindt dat dit niet kan."

Frenken wint rechtszaak

De Haagse rechtbank blijkt Frenken donderdag echter in het gelijk te hebben gesteld. Volgens de rechter heeft Avelon niet aangetoond aanspraak te kunnen maken op de auteursrechten. Advocaat Rutgers zegt dat Avelon overweegt in hoger beroep te gaan.

Frenken wil geen commentaar geven. "Ik heb hier liever niets over in de publiciteit, ook al heb ik de rechtszaak gewonnen. Ik ben wel een beetje klaar met Avelon. Dit leidt allemaal enorm af. Ik wil hier niet constant mee bezig zijn."

Bron: RTL Z