Geld en Werk

55-plus en werkloos: 'Ik word gek van het nietsdoen'

13 november 2017 18:30 Aangepast: 14 november 2017 14:15
Wilma Westendorp met haar hond. Beeld © Eigen foto

Wilma Westendorp (58) is al negen jaar werkloos en solliciteert sindsdien op allerlei functies. Tevergeefs. Net als de 55-jarige Ida Kok, die al ruim drie jaar zonder werk zit. "Er bestaan gewoon vooroordelen over oudere werknemers."

In het begin, toen ze net haar baan kwijtraakte, zocht Westendorp nog naar een baan op haar oude werkniveau. Ze studeerde in de jaren '80 af in Frans en sociologie aan de Vrije Universiteit. Jarenlang werkte ze als trainer en adviseur voor ondernemingsraden in Friesland, waar ze ook woont. 

Een jaar voor haar ontslag zette ze nog een cliëntenraad op voor een zorgorganisatie. Totdat het project werd stopgezet en banen door de economische crisis schaars raakten. "Ik heb sindsdien op van alles en nog wat gesolliciteerd. Af en toe mocht ik op gesprek komen, maar tot een baan heeft dat nooit geleid."

55-plusser amper aan de bak

Westendorp behoort tot de groep 55-plussers die na ontslag nog amper aan de bak komt. Maar 10 procent van deze leeftijdscategorie komt vanuit een WW-uitkering weer aan het werk, voor 60-plussers is dat volgens het Centraal Planbureau zelfs maar 3 procent. 

Het televisieprogramma Radar startte daarom eerder dit jaar een petitie. Volgens het consumentenprogramma worden ouderen die een baan zoeken vaak moedeloos van alle afwijzingen op sollicitatiebrieven, en zouden ze daarom een basisinkomen moeten krijgen van 1000 euro, waar niets tegenover hoeft te staan.

Het doel van de proef is onder andere om erachter te komen of mensen met een basisinkomen meer of minder gaan werken, of het scheelt in de zorgkosten, of mensen meer vrijwilligerswerk gaan doen en of ze gelukkiger worden.

Moedeloos

Westendorp is één van de mensen die de petitie hebben ondertekend. Ze wordt inmiddels moedeloos van het solliciteren. Ze probeerde wel aan een baan te komen: toen werk als beleidsmedewerker of cursusleider het niet leek te gaan worden, reageerde ze ook op vacatures voor schoonmakers en medewerkers bij een bakkerij. 

Omscholen

"Ik heb even werk gehad, bij een callcenter van de Belastingdienst, maar daar werd ik echt depressief van. Toen heb ik me laten omscholen tot helpende in de zorg. Ik heb een tijd met ouderen kunnen werken, maar alles was steeds tijdelijk of voor een paar uur per week."

Van het nietsdoen wordt ze knettergek, vertelt ze. "Ik doe soms wel vrijwilligerswerk en heb een sociaal leven, maar sociale contacten binnen een bedrijf zijn heel anders. Dan kom je in contact met mensen die bijvoorbeeld heel anders denken of waar je van leert."

Miniatuurvoorbeeld

Ida Kok, 55, en al ruim drie jaar zonder werk. (Eigen foto)

Ook Ida Kok uit Zuid-Holland zit al lange tijd thuis. Twintig jaar lang werkte ze als gastvrouw en receptioniste in de horeca. Toen ze in de veertig was, wilde ze meer regelmaat en ruilde het onderwijs voor de horeca in. "Totdat de leerlingen wegbleven en er voor mij nog amper werk was."

Ze stapte over naar de uitzendwereld als intercedent. Toen de economische crisis in 2008 begon, was het 'last in, first out en toen stond ik op straat'. Af en toe kon ze ergens op tijdelijke basis aan het werk en sinds 2014 zit ze zonder werk. 

Niet geschikt 

"Wanhopig heb ik op alles wat los en vast zit gesolliciteerd. Allerlei soorten baantjes. Nooit ben ik op gesprek gevraagd en ik krijg altijd een standaardreactie terug met 'u past niet in het profiel'.

Ze heeft naar eigen zeggen meer dan eens geprobeerd te achterhalen waarom ze niet geschikt was, maar werd nooit te woord gestaan. "Mijn dochter van begin twintig krijgt altijd te horen waarom ze niet geschikt is. Daar kun je dan tenminste wat mee." 

'Werkgevers huiverig'

Westendorp zou graag in de zorg werken, een sector waar het lijkt dat er genoeg vacatures openstaan. Maar volgens haar zijn werkgevers huiverig voor het aannemen van oudere werknemers.

"Ik denk dat veel hr-managers zelf jong zijn en niet de voordelen van oudere, meer ervaren werknemers zien. Werkgevers denken dat jongeren kneedbaarder zijn en dat ouderen vaker ziek zijn." 

Kijkend naar de cijfers van het CBS zijn 55-65-jarigen inderdaad vaker ziek dan de groep 35-45 jaar: 3,6 procent tegenover 6 procent. Het langdurig ziekteverzuim, dus meer dan vijf werkdagen, ligt onder de groep 55-plusser ook hoger. Toch, zegt Kok, hebben 'oudere werknemers last van vooroordelen'. "Het is jammer dat ervaring kennelijk niet altijd meetelt."

Drie sollicitaties per week

Westendorp heeft weken gehad waarin ze drie sollicitaties de deur uitstuurde. Elke keer weer een afwijzing komt hard aan, vertelt ze. "Je zelfvertrouwen wordt beschadigd." Ze heeft wel ideeën over hoe het anders zou moeten met de werkloze 55-plussers.

"De politiek kan een quotum instellen en bedrijven zouden in hun jaarverslag moeten aangeven welke leeftijd sollicitanten hadden en hoeveel er zijn aangenomen. En laat ze het dan maar uitleggen als er alleen jongeren aan het werk komen."

Basisinkomen 

Kok vindt ook dat er meer aandacht moet komen voor ouderen die thuiszitten. "Ik doe een cursus Spaans, heb een hond genomen, maar kan mijn dagen maar moeilijk vullen. Bovendien zijn we er ook financieel op achteruit gegaan. Mijn man werkt in het onderwijs en ik krijg daarom geen uitkering."

Zou een basisinkomen van 1000 euro werken? Fijn is het wel, denkt Kok. Westendorp vindt dat ook, maar zegt: "Die 1000 euro is natuurlijk geen oplossing, maar ik vind het wel goed dat het probleem weer op de kaart staat. Ik, mijn buurman die ooit maatschappelijk werker was, de lasser hier uit de buurt: wij willen allemaal het liefst gewoon aan het werk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van