Geld en Werk

Petitie basisinkomen 55-plussers haalt 100.000 handtekeningen

13 november 2017 11:20 Aangepast: 13 november 2017 11:21
Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg. Beeld © ANP

Een petitie van televisieprogramma Radar die oproept tot een proef om mensen van boven de 55 een basisinkomen te geven is ruim 100.000 keer ondertekend. Dinsdag wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

Radar startte het initiatief in mei. Volgens het consumentenprogramma worden ouderen die een baan zoeken vaak moedeloos van alle afwijzingen op sollicitatiebrieven, en zouden ze daarom een basisinkomen moeten krijgen.

Stress en ontmoediging

In de petitie schrijven de initiatiefnemers dat het voor 55-plussers zeer moeilijk is om betaald werk te krijgen en dat voortdurend moeten solliciteren veel 'stress en ontmoediging oplevert'.

Als ouderen standaard een uitkering zouden krijgen, waar niets tegenover hoeft te staan, zou het volgens Radar en de 100.000 ondertekenaars makkelijker worden om een eigen zaak te beginnen of deeltijdwerk aan te nemen.

1000 euro per maand

Als het aan de ondertekenaars ligt, wordt er op korte termijn een experiment gestart met een 'onvoorwaardelijk en gegarandeerd inkomen’ voor 55-plussers. Als voorbeeld voor de proef stellen zij een groep voor van 2000 55-plussers die 1000 euro per maand krijgen.

Het doel van de proef is onder andere om erachter te komen of mensen met een basisinkomen meer of minder gaan werken, of het scheelt in de zorgkosten, of mensen meer vrijwilligerswerk gaan doen en of ze gelukkiger worden.

Werkloosheid 4,7 procent

De werkloosheid in Nederland loopt de laatste jaren flink terug, maar ouderen profiteren minder van de aantrekkende economie. De afname van de werkloosheid vlakt in de groep 45 tot 75-jarigen het laatste jaar af, blijkt uit cijfers van het CBS.

Toch staan oudere werknemers er nog altijd aanzienlijk beter voor dan jongeren. De jeugdwerkloosheid staat rond de 9 procent. 4,7 procent van de ouderen staat aan de kant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore