Geld en Werk

Inspectie: IKEA-transporteur uit Emmen stapelt fout op fout

11 november 2017 16:06 Aangepast: 13 november 2017 14:18
Actievoerders van FNV informeerden IKEA-klanten in 2014 al eens over de slechte werkomstandigheden voor de chauffeurs van de winkelketen. Beeld © ANP

Transporteur Brinkman uit Emmen overtreedt de wettelijk regels voor rij- en rusttijden en rijdt zonder transportvergunningen. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Volgens vakbond FNV is er sprake van uitbuiting van buitenlandse chauffeurs.

Afgelopen december zijn de inspecteurs van ILT het Emmense bedrijf binnen gevallen. Brinkman is transporteur voor onder andere IKEA en KLM en maakt gebruik van chauffeurs uit onder meer Oekraïne, Moldavië en Polen.

Een wettelijk verplichte rittenregistratie ontbreekt echter, blijkt uit het inspectierapport dat is opgevraagd door vakbond FNV via een zogeheten Wob-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) en dat in handen is van RTL Z.

Illegale ritten

ILT stelt in zijn rapport tientallen wetsovertredingen vast. Ook maakt Brinkman gebruik van illegale cabotageritten, dat zijn ritten waarbij buitenlandse chauffeurs tegen de regels in binnenlandse ritten uitvoeren.

Volgens FNV gaat Brinkman nog veel verder in zijn praktijken. "De firma Brinkman maakt gebruik van schijnconstructies waarbij mensen worden uitgebuit. Strafrechtelijk gezien is er sprake van mensenhandel", zegt FNV-woordvoerder Edwin Altema.

Ontslag terug gedraaid

Volgens FNV moeten bedrijven met een businessmodel als Brinkman strafrechtelijk worden aangepakt. De transporteur verloor dit jaar al twee rechtszaken tegen drie vakbondsleden van FNV die ten onrechte waren ontslagen.

Gelijk werk, gelijk loon?

Na anderhalf jaar Europees overleg werd vorige maand eindelijk een akkoord gesloten dat moet voorkomen dat werknemers uit andere EU-landen in gastlanden goedkoop aan de slag gaan. Maar volgens critici kan de vlag nog niet uit: zij vinden dat het plan helemaal niet ver genoeg gaat.

Thumbnail

De vakbond deed eerder al aangifte tegen Brinkman vanwege valsheid in geschrifte, uitbuiting en fraude met de rij- en rusttijden. In dat kader werd ook transportbedrijf Samskip Van Dieren uit het Overijsselse Genemuiden beschuldigd van het structureel uitbuiten van Oost-Europese chauffeurs die voor Ikea rijden.

'Transportketen IKEA verrot'

Altema noemde afgelopen februari 'de hele transportketen van Ikea verrot'. Hij eiste daarom een statement van Ikea dat het lokale transporten beloont met lokale lonen. Die heeft de FNV nog niet gekregen, wel zegt hij inmiddels 'constructief in gesprek te zijn' met de Zweedse multinational.

Advocaat van Brinkman Trans Holland, Ludith Haarsma, was ten tijde van publicatie van dit artikel niet bereikbaar voor commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`