Geld en Werk

UWV: bijna miljoen vacatures in Nederland

11 november 2017 07:59 Aangepast: 11 november 2017 09:22

Naar verwachting ontstaan er dit jaar en volgend jaar een miljoen vacatures, een niveau dat voor het laatst in de periode 2006-2008 werd gehaald.

Dat meldt uitkeringsinstantie UWV. 

Met de aantrekkende economie neemt ook de spanning op de arbeidsmarkt toe. In twee jaar tijd komen er zo’n 367 duizend banen bij. Jaarlijks ontstaan er zo ruim één miljoen vacatures en het aantal WW-uitkeringen daalt naar verwachting naar minder dan 300.000 in 2018.

Veel bedrijven verrichten extra inspanningen om hun vacatures vervuld te krijgen. Toch blijkt dat in meer dan een derde (34 procent) van de gevallen lastig, blijkt uit onderzoek naar personeelswerving onder bijna tweeduizend bedrijven.

Bouw en ICT

De twee sectoren met de meeste vacatures zijn de bouw- en ICT-sector. In de bouwsector zijn maar liefst zes op de tien vacatures moeilijk vervulbaar. In de ICT geldt hetzelfde voor de helft van de vacatures.

Volgens werkgevers komt dat met name door het ontbreken van de juiste kwalificaties bij sollicitanten. In veel gevallen matchen het opleidingsniveau, opleidingsrichting, werkervaring of vakkennis van sollicitanten niet met de eisen van werkgevers. Een ander probleem zijn het beperkte aantal reacties op vacatures.

Social media ingezet

Om toch de juiste werknemers aan te trekken zet ruim een derde van de bedrijven actief social media in. Ook maakt 30 procent gebruik van een wervings- en selectiebureau of schakelt een headhunter in.

Daardoor wordt uiteindelijk twee derde van de vacatures alsnog vervuld. Volgens het UWV kan dat percentage nog verder omhoog wanneer bedrijven zelf eigen of nieuw personeel opleiden.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`