Geld en Werk

Singles Day in China: in een uur tijd al 7,4 miljard euro uitgegeven

10 november 2017 19:24 Aangepast: 10 november 2017 19:33
Alibaba-oprichter Jack Ma (midden) met rechts Nicole Kidman op het Global Shopping Festival gala in Shanghai. Beeld © AFP

Het is Singles Day in China en dat betekent vooral kassa voor Alibaba. Met tal van aanbiedingen lokt de webgigant kopers naar de site. Met succes, want per seconde worden er 256.000 transacties gedaan. Alleen al in het eerste uur werd er 7,4 miljard euro uitgeven en die teller loopt alleen maar op.

Het record van vorig jaar, toen de Chinezen voor ruim 15 miljard euro aan cadeaus en spullen kochten, zal waarschijnlijk ruim verbroken worden. Analisten van Citigroup gaan uit van een stijging van 31 procent, zo meldt Bloomberg. 

Kale stokjes

Singles Day is in 1993 bedacht door studenten van de Universiteit van Nanking. Zij wilden een vrijgezellenfeest op 11 november (wat het in China nu is) als tegenhanger van Valentijnsdag. De datum lijkt, uitgeschreven, op vier kale stokjes. En in China worden singles 'kale stokjes' genoemd.  

Alibaba-oprichter Jack Ma maakte hier weer zijn eigen feestje van door in 2009, toen online shopping nog niet zo ingeburgerd was, met speciale kortingen te komen. Dit was zo'n groot succes dat het evenement sindsdien alleen maar groter is geworden. 

1 miljard pakjes

Bol.com wil graag meeliften op dit succes en heeft Singles Day naar Nederland gehaald, onder het motto 'I love me'. Ook hier gaan duizenden producten met korting. Huub Vermeulen, algemeen directeur bol.com, zegt tegen Emerce dat steeds meer Nederlanders belangstelling voor deze winkeldag hebben. Over cijfers doet hij echter geen uitspraken.  

Zie ook: Singles Day op zijn Chinees: voor 1437 euro je leven lang sterke drank

Voor de werknemers van Alibaba is het vooral hard werken. Volgens het Chinese persbureau Xinhua zullen er na vandaag 1 miljard pakjes moeten worden bezorgd. "Een test voor de Chinese bezorgdiensten", aldus Sun Kang, vice voorzitter van China Express Association tegen Xinhua

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore