Geld en Werk

Stress bij werknemers kost bedrijven twee miljard per jaar

13 november 2017 07:02 Aangepast: 13 november 2017 07:06
Beeld © iStock

De kosten en het verzuim door werkstress nemen toe. In 2016 waren werkgevers bij elkaar 2 miljard euro kwijt aan kosten door stressverzuim.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau TNO. Volgens de onderzoekers is 16 procent van alle verzuimdagen in Nederland te wijten aan werkstress. Een op de zeven werknemers heeft zelfs last van burn-outklachten.

Ook het aantal verzuimdagen per jaar per stresspatient neemt toe. In 2007 waren dat er 24, nu al 30. Een toename van 25 procent.

Week van de werkstress

Het aantal werkdagen dat verloren gaat door werkstressziekte is dan ook gigantisch. Per jaar worden er zeven miljoen dagen verzuimd om deze reden. Ter illustratie: in ons land zijn er 8,6 miljoen werkenden. Daarbij wordt iedereen meegeteld tussen de 15 en 75 met betaald werk, ook parttimewerk telt mee. Daarmee kom je dus haast op een gemiddelde van een dag per werkende, per jaar.

Om daar aandacht voor te vragen heeft het ministerie van Sociale Zaken daarom deze week omgedoopt tot de Week van de Werkstress. Het doel daarvan is om zoveel mogelijk bewustwording bij bedrijven te creëren voor het probleem.

 

RTL Z
`