Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Harde brexitlobby richt pijlen op Nederland en speelt in op handelsentiment

Onderhandelaar namens de EU Michel Barnier (rechts) en de Britse brexitminister David Davis. Beeld © EPA

Weer geen doorbraak in de brexitonderhandelingen vandaag en dus heeft EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier de Britten een deadline gegeven. Achter de schermen voeren die ondertussen een snoeiharde lobby, deels gericht op Nederland. Na brexit staan jullie alleen, aldus een lobbyist.

Het Verenigd Koninkrijk heeft van Barnier twee weken gekregen om duidelijkheid te geven over de rekening die betaald moet worden. Een concreet bedrag hoeft er niet genoemd te worden, maar het VK moet wel duidelijk maken wat zij zien als de financiële verplichtingen waar ze aan moeten voldoen. Tot nu toe is daar nog vrijwel niets van bekend.

Gesprekken handelsrelaties

Ook op de twee andere hoofdpunten wil de EU dan duidelijkheid: de rechten van EU-burgers in het VK en omgekeerd en hoe het moet met de grens met Noord-Ierland. Komt die duidelijkheid er, dan kunnen de partijen nog steeds in december beginnen met de gesprekken over de toekomstige (handels)relatie in december, aldus Barnier.

Dit is een diepgekoesterde wens van het VK, omdat ze dan meer duidelijkheid kunnen geven aan het bedrijfsleven, over de regels en beperkingen voor de handel na de brexit.

Inspelen op sentiment

Nederland heeft een belang bij goede afspraken. Zo drijft het meer dan andere Europese landen handel met de Britten. Het CPB berekende vorig jaar dat de kosten van een brexit voor Nederland in 2030 op kunnen lopen tot 1,2 procent van het BBP. Ofwel zo'n tien miljard euro. Dat komt door de terugval in handel met de Britten. 

De Britten weten dit en proberen nu in te spelen op dit sentiment. Bronnen in Brussel noemen de Britse lobby intens en heel hard. Zij zeggen dat tegen Nederland wordt gezegd 'jullie zijn onze beste vrienden en na de brexit zijn jullie eenzaam doordat de Duitsers en Fransen samen zullen optrekken'.

Handelsrelatie 

Daarnaast richt de Britse lobby zich ook op het Nederlandse bedrijfsleven. Nederland moet volgens de Britten de druk moet opvoeren om de andere EU-landen van koers te doen veranderen, aldus een lobbyist, en Nederland heeft veel te verliezen. Na Ierland zal Nederland het meeste last hebben van toekomstige handelsbarrières, zeggen Britse ingewijden.

Nederland verdiende in 2015 bijna 21 miljard aan de export naar het Verenigd Koninkrijk. Dit is bijna 10 procent van de totale exportverdiensten. De belangrijkste exportproducten zijn chemische producten en machines, maar ook vlees, groente en fruit.

Bondgenoot

De Britten willen zelf dus dolgraag praten over de (handels)relatie tussen de EU en het VK na de brexit, maar ze wijzen erop dat Nederland dat ook zou moeten willen.

Zo laat een Britse diplomaat weten: "Nederland is een belangrijke handelspartner voor ons en een gelijkgestemde bondgenoot. Wij willen deze relatie zo goed behouden. Het is in ons beider belang dat er straks een overeenkomst ligt die er voor zorgt dat er nog steeds makkelijk gehandeld kan worden. We hopen op steun van Nederland."

'We moeten wel vooruitgang boeken'

Maar de EU wil die gesprekken pas beginnen als over de belangrijkste zaken overeenstemming is. De partijen zaten de afgelopen dagen voor de zesde keer aan tafel. Na afloop zei Barnier: "We hoeven niet alles tot in detail te regelen, maar wel eerlijke en reële vooruitgang boeken."

Volgens brexit-minister David Davis moeten beide partijen 'flexibel en creatief' zijn. Hij herhaalde dat de scheiding niet los gezien kan worden van de verhouding tussen de EU en Londen na de brexit.

Premier Rutte reageerde teleurgesteld op het nieuws dat er nog altijd niet voldoende voortgang is geboek. "Dit is ernstig", zei hij. Volgens hem dringt de tijd.