Geld en Werk

Zorgpremie CZ volgend jaar ruim 40 euro omhoog

10 november 2017 09:02 Aangepast: 10 november 2017 12:12
Beeld © Archieffoto ANP

Mensen die hun zorgverzekering bij CZ hebben afgesloten betalen volgend jaar ruim 40 euro meer. De derde zorgverzekeraar van het land verhoogt de premie met 3 procent.

Dat is volgens het bedrijf nodig omdat de zorgkosten blijven stijgen. Sterker nog, als het bedrijf de stijging van de zorgkosten helemaal had doorberekend aan haar klanten, was de premieverhoging nog ruim 6 euro hoger uitgevallen, stelt CZ. De 221 miljoen euro die daarvoor nodig is betaalt het bedrijf met geld dat het al in kas heeft. 

CZ is de eerste grote verzekeraar die de premie voor volgend jaar bekendmaakt. De andere grote verzekeraars Achmea (Zilveren Kruis), VGZ en Menzis moeten dat uiterlijk voor maandag 13 november doen. 

Premie bij DSW omlaag

Er zijn al wel een paar kleinere zorgverzekeraars die hun premies bekendmaakten. Die van NN (OHRA en Delta Lloyd) worden ook duurder. Die van verzekeraar DSW gingen geheel tegen de verwachting in omlaag. 

Dat bedrijf verlaagde ook het eigen risico, met 10 euro. Dat gaat CZ niet doen. "Wij vinden dat een politieke aangelegenheid, dus er komt geen DSW-stunt", zegt een woordvoerster van de verzekeraar. 

Wat valt er wel en niet onder het eigen risico?

Niet: huisartsenzorg, hulpmiddelen in bruikleen (denk aan een verstelbaar bed), verloskundige zorg (met uitzondering van ambulancevervoer naar het ziekenhuis), kraamzorg, ketenzorg (zorg geleverd door verschillende zorgaanbieders), controles bij nier- of levertransplantatie bij donor en de vervoerskosten van de donor.

Wel: ziekenhuishulp, laboratoriumonderzoek, geestelijke gezondheidszorg, chronische fysiotherapie, ziekenvervoer of ambulancevervoer en voorgeschreven medicijnen door een arts.  

Hoe het bedrijf dat toch kan doen, legt presentator Marc de Jong uit in onderstaand filmpje. 

`