Geld en Werk

'Huizenbezitters nemen weer volop tweede hypotheek'

10 november 2017 03:49 Aangepast: 10 november 2017 20:58

Huizenbezitters verzilveren weer massaal de overwaarde op hun woning om een verbouwing of nieuwe keuken te kunnen betalen, net als voor de huizencrisis.

De Volkskrant meldt dat veel meer mensen een tweede hypotheek op hun huis nemen en dat die extra leningen bovendien hoger zijn dan een paar jaar geleden. Bij de ING zou het aantal tweede hypotheken zelfs met dertig procent zijn gestegen in twee jaar tijd.  Dat is zeker niet zonder gevaren, schrijft de krant.  Ook toezichthouder DNB herkent het beeld en maakt zich zorgen.

Ellende in huizencrisis 

Door een hogere hypotheek te nemen, komt een huizenbezitter in mindere tijden sneller onder water te staan.  Dat veroorzaakte nog maar enkele jaren geleden veel ellende tijdens de huizencrisis. 

Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat de woningmarkt met name in de Randstad dusdanig oververhit is, dat verhuizen soms wel erg lastig wordt. Huizenbezitters kiezen daarom vaker voor een verbouwing in plaats van een verhuizing, en betalen dat met een extra hypotheek.  

'Kwetsbaar voor rentestijging'

De DNB waarschuwt voor dit gedrag. Wat hen betreft moet de grens van wat mensen mogen lenen omlaag. Nu is dat 100 procent van de woningwaarde. "De lage rente geeft een prikkel om meer te lenen, maar het maakt huishoudens wel kwetsbaar voor een rentestijging", zegt een woordvoerder. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Relaxte babyboomers massaal in hypotheekproblemen 

 

`