Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Private leaseauto? Dan kun je minder hypotheek krijgen

Beeld © ANP

Private lease is in opkomst als manier om een auto mee te financieren. Maar veel consumenten realiseren zich niet dat ze met zo'n contract een veel lagere of zelfs helemaal geen hypotheek kunnen krijgen.

Private lease, waarmee je tegen een vast bedrag per maand een auto tot je beschikking hebt, is populair. Je hoeft bij private lease geen auto te kopen en daarvoor in één keer een groot bedrag te betalen, maar betaalt alleen voor het gebruik. Soms is er in het contract een koopoptie opgenomen, zodat je je auto aan het einde van de termijn kunt kopen, maar in principe is de auto niet je eigendom.

Het afgelopen jaar zijn er ruim twee keer zoveel contracten afgesloten: 36.000 in 2015 ten opzichte van 17.000 in 2014. De autobranche verwacht in 2020 zelfs 100.000 private leasecontracten te kunnen afsluiten.

Thumbnail

Sinds 1 juli BKR-registratie

Veel mensen zien zo'n constructie om een auto te rijden interessant. Maar wat ze vaak niet weten, is dat private leasecontracten sinds 1 juli worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) als OA, operational autolease. 65 procent wordt geregistreerd als een lening en 35 procent als servicebedrag voor onderhoud en afschrijving. En dat heeft invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen.

Hoe dat zit? Een hypotheekverstrekker kijkt niet naar de schuld die je op je neemt, maar naar het maandelijkse bedrag dat je betaalt. Als je bijvoorbeeld 250 euro per maand betaalt voor je auto, kun je dat bedrag niet besteden aan je hypotheek. Daardoor kun je minder geld lenen voor een huis.

Rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld: Kevin en Agnes betalen 250 euro per maand aan private lease. Dat doen ze drie jaar, dus 36 maanden. In die periode betalen ze bij elkaar 9000 euro (36 x 250 euro). 65 procent van 9000 euro is 5850 euro. 

Het autootje, waar Kevin en Agnes in totaal 9000 euro voor betalen, scheelt ze 50.000 euro op hun hypotheek. Dat is ruim vijf keer meer dan de waarde van hun leasecontract. "Als we dit van tevoren hadden geweten, hadden we nooit zo'n private leasecontract afgesloten", vertellen ze aan RTL Nieuws.

Kevin en Agnes zijn niet de enige die niet weten waar ze aan beginnen bij private lease, zien ze bij De Hypotheker. "Consumenten worden te weinig gewezen op de financiële consequenties van private lease. Het wordt niet duidelijk verteld als ze zo'n contract afsluiten", zegt Pieter Jan Dekker van De Hypotheker.

'Weeffout in wetgeving'

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) vindt dat er een weeffout zit in de huidige regelgeving. "De banken rekenen met veel hogere bedragen dan de daadwerkelijke waarde van de lening. De impact is veel te groot. Bovendien loopt zo'n leasecontract drie tot vier jaar en niet gedurende de hele looptijd van een hypotheek", zegt Arnold Koopmans van de VNA. "Daarnaast: als je privé een auto rijdt, kost die ook iedere maand geld. Daar hoor je niemand over als je een hypotheek afsluit."

In overleg met de Nederlandse Vereniging van Banken wil de VNA bekijken of de strenge leennormen aangepast kunnen worden.

Niet van contract af

De Nederlandse Vereniging van Banken laat weten voorlopig vast te houden aan de huidige regels, omdat ze consumenten willen beschermen tegen overkreditering. Ze zien een private leasecontract als een consumptief krediet, ofwel een gewone lening. Met als groot verschil dat je zo'n lening per direct kunt aflossen, maar je niet tussentijds van je leasecontract af kunt. Of je moet als consument een dikke boete betalen en meteen de leaseauto kwijt willen zijn.

Lees ook: 
Een auto privé leasen: hier moet je op letten