Geld en Werk

Abortusketen Casa Klinieken failliet na declaratiefraude

09 november 2017 15:56 Aangepast: 09 november 2017 16:57
Archieffoto. Beeld © iStock

De abortusketen Stichting Casa Klinieken, die de helft van het aantal abortussen in Nederland verzorgt, is failliet. Al eerder gingen twee zusterstichtingen failliet. Curator Marc Udink hoopt binnen twee weken een doorstart te maken, waarbij de voortgang van de abortuszorg gegarandeerd is.

De Casa Klinieken raakten in september in opspraak toen bleek dat de zorginstelling ten onrechte voor miljoenen aan zorg had gedeclareerd. Als gevolg van de declaratiefraude gingen Casa Nederland en Casa Medical failliet. De stichting met de zeven klinieken, die de eigenlijke abortuszorg verzorgen, bleef destijds echter buiten het faillissement.

Begin oktober stapte bestuursvoorzitter Ron Leenders van de keten op. Enkele dagen later werd hij opgevolgd door interim-directeur Co'tje Admiraal, gynaecoloog en eerder bestuurder bij het Flevoziekenhuis. Eind oktober kwam de zorginstelling onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Klinieken ook failliet

De curator van de gelieerde stichtingen Marc Udink en Admiraal werkten de afgelopen maanden aan een reorganisatie. Maar zij konden niet voorkomen dat ook de Stichting Casa Klinieken failliet ging. Gisteren werd het faillissement uitgesproken.

Website Follow the Money citeert vandaag de interim-directeur, die in een mail aan personeel schreef dat de schulden van Casa aan het ministerie van Volksgezondheid de banken, de curator en anderen zo groot zijn 'dat we die nooit kunnen betalen.'

Gevolgen

Wat het faillissement betekent voor de abortuszorg in Nederland is nog onbekend. In september bleek al dat de wachttijden voor abortussen opliepen als gevolg van de problemen bij Casa. Voormalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers sprak destijds haar zorgen over de ontwikkelingen uit, en zei de vinger aan de pols te houden.

Curator Udink benadrukt dat de klinieken voorlopig open blijven. "Patiënten die zijn ingeroosterd en zich nog aandienen, worden gewoon geholpen."

Voor de nabije toekomst werkt Udink aan een doorstart, waarbij continuïteit van de zorgverlening zou zijn gewaarborgd. "De mensen die nu bij de stichting betrokken zijn, onder wie Co'tje Admiraal, willen met de klinieken doorgaan. Vóór 1 december moet de doorstart rond zijn."

Udink tekent aan dat die doorstart afhankelijk is van een aantal voorwaarden. "Zo mag de zorgverlening niet onderbroken worden, en moet die van dezelfde kwaliteit zijn. Ook moet Casa II een landelijke organisatie blijven, dus niet worden opgesplitst. Ten slotte moeten de doorstarters de inventaris en voorraden uit de failliete boedel kopen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore