Geld en Werk

Hebben millennials andere leiders nodig? 'Onzin!'

09 november 2017 16:15 Aangepast: 09 november 2017 16:44

De millennialgeneratie is narcistisch, onzeker en wil geen baas, maar een coach. Onzin, zegt hoogleraar leiderschap Janka Stoker tegen RTL Z. Het zijn vooronderstellingen die al lang en breed ontkracht zijn door de wetenschap.

"Millennials zeggen: we willen op een plek werken met een doel, we willen impact hebben, we willen gratis eten en zitzakken (zaal lacht). Vervolgens verwoordt iemand een doel, er is een hoop gratis eten en er zijn zitzakken en toch zijn de millennials niet gelukkig."

Deze video waarin managementgoeroe Simon Sinek de millennialgeneratie (geboren tussen 1980 en 2000) op de werkvloer analyseert, ging op zijn zachtst gezegd viral.

Wetenschap zegt: onzin

Sinek is niet de enige die anderen graag adviseert over de omgang met millennials. Er zijn tal van boeken en artikelen verschenen die de manager moet helpen met deze jonkies op de werkvloer. Hoewel, jonkies... De oudste millennials zijn al 37.

Hoogleraar leiderschap en organisatieverandering Janka Stoker ziet het allemaal met lede ogen aan. "Door populaire managementgoeroes wordt makkelijk gezegd: we moeten het helemaal anders doen. Die millennials hebben een ander soort leiderschap nodig. Als wetenschapper kijk ik naar onderzoek: wat weten we hier nou over? Simpel: we weten dat het onzin is."

Minder narcistisch

De millennials wordt – bijvoorbeeld – narcisme verweten. Stoker: "Daar is net een mooie paper over verschenen van de Universiteit van Illinois. Studenten van nu blijken niet narcistischer dan studenten in de jaren '90." Sterker nog, ze bleken iets minder narcistisch. "Je moet je steeds afvragen: zit het verschil 'm in de leeftijd of de generatie? Vaak is het de leeftijd."

Een groep wetenschappers publiceerde deze maand een overzichtstudie, waarin ze hard uithaalde naar de ‘mythes’ over generatieverschillen. Daarnaast geven ze een eenduidig advies: je kunt beter onderzoek doen naar de ontwikkeling gedurende de levensperiode (je hebt misschien andere leiderschapsbehoeftes op je 25e dan op je 50e), in plaats van naar verschillen tussen generaties. 

Leeftijd in plaats van generatie

Zelf deed Stoker onderzoek naar het effect van de invoering van zelfsturende teams op individuen. Daaruit bleek dat mensen die net in een team zaten, zoals jongeren, meer behoefte hadden aan sturing. "Dat is logisch. Die starten net met werken en denken: vertel me eerst maar even duidelijk wat ik moet doen." Effectief leiderschap is dus eerder een individuele kwestie. Met een generatie-eigenschap heeft het weinig te maken, stelt Stoker.

"Je moet zo oppassen met generatie-generalisaties. Het is bangmakerij. En mensen verdienen er ook nog geld mee. Je stuurt de leidinggevende een pad op, terwijl je gewoon te maken hebt met individuen."

Oké, maar wat dan wel? "Kijk naar wat iemand nodig heeft. Denk niet: dit is een millennial, dus die wil een coach en geen strenge baas. Alsof iemand uit de patatgeneratie wel zo’n baas wil. Leeftijd en ervaring maken bijvoorbeeld uit, net als andere individuele kenmerken, zoals persoonlijkheid. Dat klinkt niet zo sexy, maar zo is het wel." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore