Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Noodlijdende fabrikant van Napoleon en Anta Flu wordt verkocht

Snoepfabriek Pervasco, het bedrijf achter de zuurballen van Napoleon en de hoestpastilles van Anta Flu, wordt verkocht. Dat bevestigt interim-directeur Jeroen Overing tegen RTL Z.

De onderneming kwam vorig jaar in de financiële problemen nadat eigenaar Arie Leeuwenburgh vele miljoenen uit het bedrijf had gehaald. De Rotterdamse ondernemer stak dit geld in zakelijke projecten, die mislukten. Het bedrijf heeft daardoor 11 miljoen euro van de ondernemer tegoed, het is onwaarschijnlijk dat dat geld ooit wordt terugbetaald.

Voortbestaan in gevaar

Een directeur die de snoepfabriek probeerde te redden, stapte afgelopen zomer naar de Ondernemingskamer om Leeuwenburgh op een zijspoor te zetten. Dat lukte. De rechter vond dat de eigenaar het voortbestaan van de onderneming in gevaar had gebracht, en legde de leiding tijdelijk in handen van Overing.

De aandelen werden tijdelijk in beheer gegeven van advocaat Erik van Emden en advocate Yvette Borrius kreeg de opdracht om een onderzoek te doen naar de gang van zaken bij de onderneming.

Geen geld voor onderzoek

Nu blijkt dat Borrius nooit begonnen is met het onderzoek, omdat het bedrijf haar niet kan betalen. "De liquiditeitspositie is zo krap, dat er onvoldoende financiële middelen zijn om de onderzoeker een voorschot te betalen", staat in een recente vervolguitspraak van de Ondernemingskamer. Ook de aandeelhouders willen of kunnen niet voor de rekening opdraaien.

Eerder wees interim-directeur Overing er nog op dat de snoepmaker ondanks het geldgebrek, wel winstgevend draait. Pervasco is goed voor een jaaromzet van 25 miljoen euro.

Verkoop

Intussen is Overing ver gevorderd met de voorbereidingen voor een verkoop van de snoepproducent. "Als het bedrijf teruggaat naar de oorspronkelijke eigenaar, komt het niet in een veilige haven. Hij zit aan de grond. Daarom wordt het bedrijf inderdaad verkocht."

Volgens de troubleshooter wordt op dit moment onderhandeld met meerdere partijen, zowel branchegenoten als investeerders. "Het zou mooi zijn als we de verkoop voor het eind van het jaar rond hebben."

Leeuwenburgh en zijn advocaat waren vanochtend onbereikbaar voor een toelichting.