Geld en Werk

Blunderende toezichthouders zorginstelling Warande blijven zitten

08 november 2017 15:57 Aangepast: 06 december 2017 15:57
Beeld © ANP

De toezichthouders van zorginstelling Warande blijven zitten, ondanks fouten die zijn gemaakt in de ontslagprocedure van topvrouw Moniek van Jaarsveld. Mede door die fouten kost het ontslag de zorginstelling bijna 400.000 euro.

Warande kampt al jaren met problemen, als gevolg waarvan de zorginstelling op de zwarte lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg kwam. Begin dit jaar ontving de raad van toezicht nieuwe zorgwekkende signalen, onder meer over de manier waarop Van Jaarsveld leiding gaf. In maart werd zij op non-actief gezet.

Te snel geschorst

De Utrechtse kantonrechter oordeelde onlangs echter dat de toezichthouders veel te  snel tot de schorsing zijn overgegaan. Daardoor moet Warande Van Jaarsveld een schadevergoeding van 50.000 euro geven en haar salaris doorbetalen tot mei 2018. Daarbovenop heeft zij recht op de 'reguliere' ontslagvergoeding van 153.000 euro. Totaal prijskaartje: 393.000 euro.

De Wet Normering Topinkomens (WNT) maximeert vertrekpremies van bestuurders in de (semi-)publieke sector op 75.000 euro. Daarvan kan echter worden afgeweken als er in de arbeidscontracten voor de ingang van de wet andere afspraken zijn gemaakt, of als rechters anders besluiten.   

Fouten gevolg van unaniem besluit

Voorzitter Maja Sanders van de Raad van Toezicht wil geen commentaar geven. Maar uit een persverklaring die Warande vandaag rondstuurde, blijkt dat zij zich niet persoonlijk verantwoordelijk voelt voor de gemaakte fouten. "Het besluit is een unanieme (…) keuze geweest."

Navraag leert dat Sanders, die carrière maakte in de wereld van de private equity en ook toezicht houdt bij de beursgenoteerde autohandel Stern, dan ook niet van plan is om haar functie neer te leggen. Ook de rest van de toezichthouders 'blijft gewoon zitten', aldus woordvoerster Lidewij Hartman.

Verantwoordelijke toezichthouders

Naast Sanders bestaat de raad van toezicht uit burgemeester van Eemnes Roland van Benthem, zorgbestuurder Willem den Hartog, organisatieadviseur Mat Botman, voormalig Tweede Kamerlid Janneke Schermers, vastgoedadviseur Sicco Timmerman en consultant Anemone Bögels.

Toezichthouders Botman en Bögels willen niet reageren op de vraag of zij als gevolg van de fouten overwegen op te stappen.

De eerste termijn van voorzitter Sanders loopt in maart af. De woordvoerster van Warande kan niet zeggen of zij zich wil voordragen voor herbenoeming. "Op dit moment acht de Raad het belangrijk dat de zorg en veiligheid voor bewoners gewaarborgd is en dat er zo spoedig mogelijk een nieuwe bestuurder kan worden aangesteld."

`